Thailand: Flyg har återupptagits – men stor risk för jordskred

1:55 min

Det går återigen att flyga till de södra delarna av Thailand efter det att ovädret Pabuk försvagats och dragit ut över Andamansjön. Men bakom sig lämnar ovädret nerblåsta träd och avblåsta hustak och störningar på elnätet.

Bilder visar hotellpersonal på ön Koh Tao som röjer upp bland omkring kastade solstolar och parasoll i det kraftiga regnet. Hus närmast havet har skadats av höga vågor och fått taken avblåsta av kraftiga vindar.

På många håll har det regnat mellan fem och sexhundra millimeter på mindre än ett dygn och det har inte bara orsakat översvämningar utan har också gjort marken instabil på många håll och därför varnar nu myndigheterna för att det finns risk för jordskred på många håll.

Det värsta ovädret är nu över men det kommer att fortsätta att blåsa och regna kraftigt i minst ett dygn, sa chefen för Thailands meteorologiska myndighet nu på morgonen.

Det är fortsatt risk för översvämningar och människor varnas för att befinna sig allt för nära kanaler och bäckar som kan bli farliga när de översvämmas av regnvatten.

Ovädret rör sig nu sakta ut över Indiska oceanen men på öarna i Siambukten och kring de populära turistområdena Krabi och ön Phuket uppmanas människor att fortsatt hålla sig ifrån stränderna och allra helst stanna inne.

Det är fortfarande vågor på upp emot 4 – 5 meter som slår in över stränderna. 

De flygplatser som stängdes inför stormens ankomst har nu öppnats för trafik igen, men de dras med stora förseningar. 

El och telekommunikationerna har nu börjat komma tillbaka på flera håll i södra Thailand. Man räknar med att det kommer att ta veckor innan alla nedrivna el- och teleledningar kommer att vara reparerade.

Så här långt har det rapporterats om ett dödsfall i samband med ovädret, en fiskare som drunknade när hans båt sjönk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista