STORMEN ALFRIDA

Flera tusen saknar ännu el

0:19 min

Flera tusen hushåll är fortfarande strömlösa efter stormen Alfrida. De allra flesta av dem bor i Norrtälje kommun.

Det finns även störningar i näten hos mobiloperatörerna. Även det här gäller främst Norrtäljetrakten.

Antalet strömlösa kunder minskar, men fortfarande står många tusen hushåll utan ström efter stormen Alfridas härjningar. Även mobiloperatörerna har fortsatta störningar i sina nät.

Hos Vattenfall är det ännu på söndagen 12 000 kunder, en majoritet av dem boendes i Norrtälje kommun i östra Uppland, som saknar el.

– Det går framåt, men det är svårarbetat. Längst ut längs kusten ligger det träd och kablar på marken, där måste man börja om från början och bygga ett nytt elnät, säger Vattenfalls presschef Mikael Petrovic Wågmark.

Även de tre största teleoperatörerna Telia, Tele2 och Tre har fortsatta driftstörningar i sina nät. Teleoperatörerna är beroende av elbolagen för att näten ska fungera, vilket innebär att mobilnäten har börjat fungera igen i de områden där strömavbrotten har åtgärdats.

Men störningarna är fortfarande omfattande i vissa områden, däribland Norrtäljetrakten. Hos Telia står man redo att bistå med tillfälliga lösningar om arbetet skulle ta längre tid än planerat.

– Vi för en kontinuerlig dialog med elbolagen. Ser vi att det drar ut på tiden, då kommer vi troligtvis att hjälpa till med mobila elverk som vi kan placera ut i de drabbade områdena, säger Inger Gunterberg, pressansvarig vid Telia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista