Ärkebiskop kände till övergrepp - agerade inte

1:55 min

Idag har en uppmärksammad rättegång inletts emot ärkebiskopen i franska Lyon. Det han anklagas för är att han inte agerat emot en pedofilanklagad präst i stiftet. När rättegången inleddes sa ärkebiskopen att han aldrig har försökt att dölja något.Frågan är hur längre ärkebiskopen känt till misstankarna utan att göra något.

När rättegången inleddes sa ärkebiskopen att han aldrig har försökt att dölja något. Bakgrunden till dagens uppmärksammade rättegång började uppdagas 2014, då en vuxen man som hade utsatts för sexuella övergrepp som barn av en präst – upptäckte att prästen fortfarande var i tjänst och ledde aktiviteter med barn.

Saken anmäldes först till ärkebiskopen i Lyon Philippe Barbarin i november 2014 och när inget hände, gjordes en anmälan till statsåklagaren i juni 2015. Prästen togs sen ur tjänst några månader senare.

När förundersökningen inleddes hittade man flera drabbade offer och det uppdagades att kyrkan hade känt till saken, men hållit tyst.

En organisation bildades av och för offer för sexuella övergrepp i kyrkan och det är den organisationen "La Parole Liberée" – "Det befriade ordet" - som driver frågan.

Fem personer tillsammans med ärkebiskopen ställs inför rätta nu för att inte ha agerat tidigare emot den pedofilanklagade prästen.

Enligt franska medier finns det misstankar om att övergrepp ska ha begåtts sen slutet av 1970-talet. En förälder ska ha anmält saken till en kardinal år 1991.

Det var år 2000 som det franska biskopsmötet slog fast att präster kan ställas inför rätta för pedofilanklagelser och att kyrkan inte kan förbli passiv. I fjol dömdes en präst i Orléans för sexuella övergrepp till tre års villkorligt fängelse och en biskop dömdes för att han känt till övergreppen men inte agerat till åtta månaders villkorligt fängelse.