Domaren Ruth Bader Ginsburg
Foto: J. Scott Applewhite/TT

Demokraterna håller andan när hon tar en sjukdag

1:59 min

Domaren Ruth Bader Ginsburg har nyligen opererats för cancer och stannade igår hemma från jobbet för första gången.

Utan henne skulle domstolen ta ytterligare ett rejält kliv mot en mer konservativ inriktning.

Ruth Bader Ginsburgs stol i Högsta domstolen stod för första gången tom under en sammankomst igår. Inte någon gång tidigare har hon uteblivit.  Inte under någon av sina två tidigare cancerbehandlingar och inte heller dagen efter att hennes make gott bort.

Den 85-åriga domaren opererades före jul för lungcancer. Enligt domstolens presstaleskvinna gick operationen gått bra, men hon behöver fortfarande återhämta sig och man uppger att hon därför jobbar hemifrån.

Ruth Bader Ginsburg tillsattes 1993 av dåvarande president Bill Clinton som andra kvinnan någonsin i den högsta domstolen. Hon har på senare år fått ikonstatus bland unga, framför allt liberala kvinnor, för sin envisa hållning i jämställdhetsfrågor – en status som ytterligare stärkts genom dokumentärfilmen och boken om henne med samma namn: The Notorious RBG. Just nu går dessutom en spelfilm om hennes liv på amerikanska biografer.

Domare i Högsta domstolen sitter på livstid men om Ruth Bader Ginsburg skulle välja att pensionera sig eller om hon blir så sjuk att hon inte kan fortsätta blir det president Donald Trump som får nominera hennes efterträdare.

Redan med sin senaste tillsättning Brett Kavanaugh levererade Trump på ett viktigt löfte till sina väljare om att tillsätta riktigt konservartiva domare i HD. Skulle den mycket liberala Ginsburg bytas ut betyder det att balansen i domstolen påverkas ytterligare i konservativ riktning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista