Ulf Kristersson
Moderatledaren Ulf Kristersson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Liberaler i riksdagen vill ha Kristersson

2:34 min

Åtta av Liberalernas 20 riksdagsledamöter stödjer öppet moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister.

En av de åtta riksdagsledamöterna som skrivit under debattartikeln i Expressen är Robert Hannah. Det som avgjorde för honom var mötet som Liberalernas riskdagsgrupp och partistyrelse hade med de båda statsministerkandidaterna i går.

– Med Ulf Kristersson får jag faktiskt en statsminister som varken vill samarbeta med Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna. Med Stefan Löfven får jag en statsminister som vill rösta på Vänsterpartiet, säger Robert Hannah och fortsätter:

– Jag kan vara helt ärlig och säga att nej det är inte vår drömregering. Liberalerna hade sju till åtta andra alternativ som vi tyckte var bättre. Nu står vi inför två ganska dåliga alternativ men jag tycker att Kristersson är bäst.

Det var gårdagens möte mellan Liberalerna och Ulf Kristersson som fick Robert Hannah att komma fram till att det bästa för Liberalerna är att låta Ulf Kristersson bilda regering.

Det var den politiska inriktningen som lockade och framförallt det löfte som Ulf Kristersson ska ha givit om att inte förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna. Skulle en regering ledd av Ulf Kristersson lägga fram förslag som strider mot liberal ideologi, ska Liberalerna rösta nej, anser de åtta riksdagsledamöterna som står bakom debattartikeln i Expressen.

– Vi har ett politiskt läge där oavsett vilken regering som tillträder kommer att behöva jobba väldigt mycket blocköverskridande. Jag tror att Ulf Kristersson är bäst lämpad för det.

Men partiet är splittrat inför statsministeromröstningen nästa vecka. Beslutet fattas på söndag av partirådet, det föregås av partistyrelsens möte på lördag.

Det stora länsförbundet Västsverige har inte satt ner foten i frågan ännu, men två av de andra stora, Uppsala och Stockholm stödjer Jan Björklunds linje att förhindra en regering som kan behöva stöd av Sverigedemokraterna.

I Skåne har förbundet varit splittrat men en majoritet vill att partiet släpper fram Ulf Kristersson.

Förutom den här splittringen finns också de som de senaste dagarna gått ut och talat för att Liberalerna inte bara ska acceptera Stefan Löfven som statsminister utan också ingå i en regering med Socialdemokraterna. En av dem är landstingsrådet i Stockholm, Anna Starbrink som sitter i partistyrelsen:

– Jag tror att vi på söndag när vi har partiråd kommer landa i att släppa fram en regering med Stefan Löfven som statsminister. Jag hoppas också att Liberalerna ska ta plats i den regeringen.

På torsdag förmiddag träffar talmannen Stefan Löfven respektive Ulf Kristersson. Samma dag ska Valmyndigheten informera talmannen om de praktiska förutsättningarna för ett extraval.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista