Tidigare högerextrem väljs in i polsk regering

1:56 min

I Polen har en tidigare ledare för en högerextrem ungdomsorganisation utsetts till biträdande minister i den polska regeringen.

Adam Andruszkiewicz var mellan 2015 och 2016 ledare för Allpolsk ungdom, en systerorganisation till högerextrema Nordisk ungdom.

Utnämningen har väckt stark kritik i Polen.

– Det här är en ung politiker som kan faktiskt nå ut till patriotisk orienterade ungdomar, det är ett sätt att bredda väljarbasen för det nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa, säger Mattias Nowac, forskare i Öst- och Centraleuropa-kunskap vid Lunds Universitet.

28-årige Adam Andruszkiewicz har vid flera tillfällen uttryckt sig hatiskt mot homosexuella och invandrare. Trots att han har kritiserats för sina högerextrema åsikter har regeringspartiet Lag och Rättvisa nu tilldelat honom en plats i regeringen, som vice minister för digitala frågor.

Flera bedömare menar att rekryteringen syftar till att locka fler unga att rösta på Lag och rättvisa i höstens parlamentsval, ett parti som under den senaste tiden haft dalande opinionssiffror.

Andruszkiewicz är ett känt namn i Polen. Han har tidigare varit ledamot för det högerpopulistiska konservativa partiet Kukiz'15, ett parti med starkt väljarstöd bland unga i Polen. Och för Lag och Rättvisa som under den senaste tiden haft dalande opinionssiffror kan rekryteringen innebära ett lyft.

Men tillsättningen är kontroversiell. Både människorättsorganisationer och företrädare för oppositionen har motsatt sig rekryteringen. Reaktionerna har varit kritiska från oppositionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista