terrorrättegången
Väkare och polis utanför säkerhetssalen Stockholms tingsrätt i måndags, den första rättegångsdagen. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Terrorrättegången: Stockholms central var måltavla enligt åklagaren

1:39 min

En av de tre åtalade har på sociala medier lagt upp flera fotografier från platser i centrala Stockholm. Åklagaren menar att bilderna föreställer mål som skulle anfallas.

På onsdagen återupptas rättegången där sex personer misstänks för terrorfinansiering och förberedelse till terroristbrott.

Enligt åtalet ska de tre männen, som är i 30- och 40-årsåldern, tillsammans och i samförstånd skaffat och sammanställt en större mängd kemikalier samt stridsliknande kläder såsom handskar, västar, hölster, en gasmask, en bajonett och en kniv med syfte att utföra eller främja ett terroristbrott.

Förberedelserna ska ha skett mellan februari 2017 och fram till dess att männen greps i Stockholm och i Strömsund i Jämtland i slutet av april förra året.

En av männen har även laddat upp bilder på sociala medier som föreställer centrala platser i Stockholm och ett köpcentrum i Solna. Bland annat ett antal bilder på tunnelbanespärrarna och centralhallen på Stockholms centralstation.

Mannens advokat bad då åklagare Per Lindqvist att i klarspråk förklara vad han menar att bilderna föreställer. Han förklarade då att han trodde det rörde sig om mål som skulle attackeras.

– Enligt min uppfattning är det ganska aparta bilder som läggs upp från Stockholms innerstad jämfört med de som [den åtalade] lagt upp från resor och annat, sade åklagare Per Lindqvist.

Till polisen har dock den misstänkte mannen sagt att fotografierna är att likna med turistbilder.

Angående kemikalierna som beslagtogs vid gripandet i april förra året sade åklagaren att de hade kunnat orsaka mycket stor skada om de hade använts som sprängämne vid ett attentat, och jämförde med Anders Breiviks attentat i Oslo 2011. Mängden som användes i Oslo var drygt dubbelt så stor som den som beslagtagits nu, men enligt åklagaren är skadan inte linjär, utan skadan hade blivit "mindre, men inte mycket mindre" än den som Breivik orsakade.

Den 46-årige mannen förklarade sitt köp av kemikalierna med att de följde med när han köpte ett parti färg från ett konkursat färgföretag.

Bevisningen består också av ett antal chattar där männen kommunicerar med flera olika personer som verkar tillhöra terrorgruppen IS. I männens mobiltelefoner och datorer har även en mängd IS-propaganda såsom bilder och filmer påträffats. I en chatt från mars förra året försöker den huvudmisstänkta 46-åringen köpa tre falska pass, vilket enligt åklagaren styrker att det funnits flyktplaner.

Alla tre nekar till både brott och gällande kopplingarna till IS så menar alla de tre männen att de inte är IS-anhängare.

En av knäckfrågorna för åklagaren kommer bli att konkretisera terrorplanerna och övertyga rätten om att männens förklaringar inte lämnar utrymme för rimligt tvivel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista