Salvini hoppas på nationalistisk allians inför EU-valet

3:13 min

Idag besöker Italiens vice premiärminister Matteo Salvini Warsawa för att träffa den polske ledaren Jaroslaw Kaczynski, ett möte som kan bli avgörande för samla de högernationalistiska partierna inför EU-valet i maj.

– Italien och Polen ska samarbeta för ett nytt Europa, sa Matteo Salvini på en presskonferens efter mötet med Jaroslaw Kaczynski, ledare för det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa i Warsawa.

Salvini leder det högernationalistiska regeringspartiet Lega som gått starkt framåt i opinionen det senaste halvåret, och han har ambitionen att ena likasinnade partier inför EU-valet. Förra året mötte han Ungerns premiärminister Victor Orban och idag var det alltså det polska regeringspartiets tur.  
 
Lega och Lag och Rättvisa har mycket gemensamt. De är starkt EU-kritiska, och vill stärka nationalstaten och minska EU:s makt, och de är båda mot invandring. Men det finns också skillnader till exempel i synen på Ryssland, där polackerna ser Ryssland som ett stort hot medan den italienska referingen stödjer Vladimir Putin, och vill att EU ska häva sanktionerna mot Ryssland, vilket kan försvåra ett samarbete.

Idag är de EU-kritiska partierna splittrade: de tillhör olika partrigrupper i EU-parlamentet. Men när Storbritannien lämnar EU i mars i år försvinner några av de stora partierna: de konservativa tories och det brittiska självständighetspartiet UKIP, som leder två av partigrupperna, och de kvarvarande partierna söker nu desperat nya bundsförvanter för att behålla sitt inflytande i EU-parlamentet. 

Italienska Lega tillhör ENF, Nationernas och Friheternas Europa, där de mer högersextrema partierna ingår, medan polska Lag och Rättvisa sitter tillsammans med brittiska tories i den konservativa partigrupen ECR. Salvini hoppas nu kunna slå ihop de här två grupperna til en stor partigrupp. 

Italienska tidningar nämner idag bland annat Sverigedemokraterna, Frankrikes Marine Le Pen, Ungerns Victor Orban och Geert Wilders Frihetsparti i Nederländernas som möjliga koalitionspartners. Om Salvini lyckas  skulle de här populitiska partierna för första gången kunna få kunna få ett verkligt inflytande i EU-parlamentet och vi skulle få ett mycket mer bångstyrigt och oförutsägbart parlament.

Men frågan kvartsår om polska Lag och Rättvisa – eller Sverigedemokraterna som ju arbetat hårt för att tvätta bort extremiststämpeln --verkligen vill gå ihop med de mer extrema högherpartierna i EU.

Susanne Palme
susanne.palme@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista