Politisk kris i Elfenbenskusten

Elfenbenskusten befinner sig i djup politisk kris. Om två veckor kommer landet att sakna en laglig regering. FN:s säkerhetsråd arbetar nu intensivt med att försöka utforma en resolution om landet.

Frankrike fruktar att nya oroligheter och strider kommer att bryta ut när som helst, och planerar nya truppstyrkor i sin forna koloni.

En behållare med 3 000 machetes, enligt uppgift beställd av president Gbagbo, beslagstogs av den franska truppstyrkan, Licorne i Elfenbenskusten.

Det var knappast vapen som skulle till armén, utan snarare till milisstyrkor, som är extremt lojala mot presidenten. En lojalitet som han inte har från armén.

Det är samma unga män man kan möta på huvudstaden Abidjans gator, som betraktar alla utlänningar med misstänksamhet - man kan ju vara en hatad fransman.

Militär överallt
Överallt patrullerar ivoriansk militär. På kvällarna är det en mängd vägspärrar på alla huvudleder och i gathörn, och hotellen låser in sig med nymonterade järngrindar.

Frankrike har redan 4 000 soldater på plats, som förstärker den 6 000 man stora fredsstyrkan från FN. Uppgiften är att hålla isär rebellerna som kontrollerar norra delen av landet och regeringsstyrkorna i söder.

Ställningskrig
I tre år har detta väpnade ställningskrig pågått, med en mängd fredsavtal som aldrig har uppfyllts. Nu senast att rebeller och regeringsmilis skulle avväpnas och ett nationellt val hållas den sista oktober.

Men tiden tickar, och ingenting händer, och om två veckor saknar Elfenbenskusten en laglig regering.

Fler franska soldater
Frankrikes försvarsminister, inte bara fruktar, utan räknar med nya oroligheter och upplopp när som helst, och planerar att skicka truppförstärkningar inför det politiska maktvakuum som uppstår om två veckor i Elfenbenskusten.

FN hoppas att de stridande parterna nu kan göra uppoffringar, och lyssna till ett krigstrött folk.

– Ledarna kanske inte gillar nattens resolution i säkerhetsrådet, säger FN-representanten Abou Moussa, men utan politisk vilja kan det aldrig gå framåt.

Oroade grannar
Grannländerna i Västafrika och hela Afrikanska Unionen, AU, fruktar ett totalt sammanbrott i detta en gång så lugna och rika land, som står för nästan hälften av världens kakao.

De har föreslagit, som nu FN understödjer; att president Gbagbo formellt kan sitta kvar högst ett år, men att en nytillsatt premiärminister, med båda parters förtroende, ska leda Elfenbenskusten fram till ett val och en permanent fred.

Vincent Dahlbäck, Abidjan i Elfenbenskusten
vincent.dahlback@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".