Felix Tshisekedi
Oppositionskandidaten Félix Tshisekedi utropades till vinnare i valet i Kongo. Foto: JOHN WESSELS, TT.

Klart: Oppositionskandidat vinner i valet i Kongo

1:56 min

I Kongo-Kinshasa utropades tidigt i morse oppositionskandidaten Félix Tshisekedi till vinnare i landets omstridda val. Enligt valkommissionen fick han drygt 38 procent av rösterna.

Det utbröt en blandning av jubel och förvåning när chefen för Kongo-Kinshasas valkommission, Corneille Nangaa, efter långa förseningar vid tretiden i morse utropade oppositionskandidaten Félix Tshisekedi som vinnare i landets kaotiska och kontroversiella val i december.

Félix Tshisekedi är varken regimens och sittande president Joseph Kabilas kandidat, eller den oppositionskandidat bedömare var övertygade om hade störst stöd. Men enligt valkommissionen fick Félix Tshisekedi drygt 38 procent av rösterna, och är nu god väg att bli den första ledaren att tillsättas genom ett val sedan Kongo-Kinshasa blev självständigt 1960.

Men alla är inte överens om att detta är det demokratiska genombrott Kongo-Kinshasa längtat efter. Både valet och rösträkningen har omgärdats av misstankar om fusk, och Félix Tshisekedi är inte den kandidat den mäktiga katolska kyrkan räknat fram som vinnare i sin egen, separata, rösträkning.

Det kongolesiska civilsamhället är övertygade om att det var oppositionskandidaten Martin Fayulu som borde vunnit – han ledde också stort i alla opinionsundersökningar innan valet.

Istället misstänks nu någon form av hemlig överenskommelse mellan president Joseph Kabila och Félix Tshisekedi – framförhandlad när det stod klart att regimens egen kandidat Emmanuel Ramazani Shadary inte hade i närheten av det stöd man hoppats på.

Både Félix Tshisekedi och Joseph Kabila har förnekat en sådan uppgörelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista