Ramberg: I praktiken färdigförhandlat

1:28 min

Talman har idag träffat både Socialdemokraternas Stefan Löfven och Moderaternas Ulf Kristersson för en avstämning. Enligt Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg ligger bollen nu hos C och L.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

I praktiken är det färdigförhandlat mellan partierna. Det som nu återstår är förhandlingar INOM två partier: Centern och Liberalerna.

De förhandlingarna avgör alltihop och Löfven och Kristersson vill inte störa dem genom att säga något som kan uppfattas som att de försöker påverka den interna diskussionen inom C och L – de tror att det skulle riskera att slå tillbaka. Därav deras intetsägande uttalanden idag.

Det betyder inte alls att moderater, socialdemokrater och andra nu avstår från att påverka. Men det sker på andra nivåer, som påtryckningar från intresseföreträdare och framför allt i debatten kring de två liberala partierna. I det liberala lägret har kampanjerna förts öppet de senaste dagarna.

Siktet är inställt på ett par avgörande möten: Centerns i slutet på veckan
och Liberalernas partiråd på söndag. Då kan Liberalernas delegater inför
öppen ridå bli de som avgör vem som blir statsminister. En tämligen unik tillställning i modern svensk politik.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista