Maja Reichard och Magdalena Forsberg är två av de nya ambassadörerna för Sveriges olympiska kommittés kampanj för OS och Paralympics i Stockholm 2026.
1 av 3
Maja Reichard och Magdalena Forsberg är två av ambassadörerna för Sveriges olympiska kommittés kampanj för OS och Paralympics i Stockholm 2026. Foto: Janerik Henriksson/TT
Johan Strid, Jessica Lindell Vikarby, Mats Årjes, Peter Reinebo och Johan Brisius när den svenska kampanjledningen för vinter-OS 2026 höll presskonferens i Sofiatornet på Stockholms Stadion.
2 av 3
Johan Strid, Jessica Lindell Vikarby, Mats Årjes, Peter Reinebo (tvåa från höger) och Johan Brisius när den svenska kampanjledningen för vinter-OS 2026 höll presskonferens i Sofiatornet på Stockholms Stadion. Foto: Claudio Bresciani/TT.
OS SOTJI 2014 OLYMPISKA RINGAR
3 av 3
Sveriges Olympiska Kommitté. SOK. hoppas på en sådan här vy i Sverige år 2026. Foto: Maja Suslin/TT.

Sveriges olympiska kommitté tror på svenskt vinter-OS 2026

2:09 min

I dag lämnar Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, in sin ansökan om att Stockholm ska få arrangera vinter-OS och Paralympics år 2026.

Det finns fortfarande ett politiskt motstånd mot att arrangera OS, men SOK är trots det fortsatt positiv.

Sverige har nu bara en enda motståndare i Italien med städerna Milano och Cortina sedan Calgary i Kanada efter en folkomröstning dragit sig ur.

– Jag tror att vi har väldigt stora chanser. Vi har ett bra koncept, vi har bra erfarenhet av att arrangera vinterspel, säger Peter Reinebo som är verksamhetschef vid Sveriges olympiska kommitté.

– Det upplägg vi har innebär att spelen genomförs med icke-offentliga medel. Den som är den största bidragsgivaren är IOC som ger kontanter och varor och tjänster till ett värde av nio miljarder kronor, säger Peter Reinebo, och syftar på den Internationella olympiska kommittén.

Det centerpartistiska idrottsborgarrådet Karin Ernlund låter genom sin pressekreterare Vendela Rundberg hälsa till Ekot att det nej till OS som man tidigare har gett står fast.

Det blågröna styret i Stockholms stad med Alliansen och Miljöpartiet har haft ett möte med SOK som ska utvärderas, men tills vidare är det alltså det tidigare ställningstagandet som gäller.

Trots det negativa beskedet är Peter Reinebo vid Sveriges olympiska kommitté positiv.

– Vi har ett ganska brett stöd från många kommuner och från statsmakterna. Det är inte så att det finns en stängd dörr utan det finns möjligheter att genomföra projektet och det samarbete som vi söker med olika kommuner ser olika ut, säger Peter Reinebo.

– Stockholms stad är en kommun och det finns andra kommuner som är med i projektet. Numera är det ett regionalt och nationellt projekt.

Men måste inte Stockholm vara med på banan om det är Stockholm som står som arrangör?

– Vi behöver ha Stockholmsregionen med oss, och samtal pågår fortfarande, säger Peter Reinebo.

Om Stockholm skulle arrangera vinter-OS 2026 kommer en del av tävlingarna att hållas i Falun, Åre, och i Lettland.

Eftersom Sverige inte ännu inte har en ny regering på plats så har Sverige för en del av ansökan fått dispens från den Internationella olympiska kommittén. Till exempel så behövde inte några statliga garantier som rör inresor och säkerhet finnas med i den ansökan som lämnas in i dag.

– Det rör ett antal frågor som bara staten kan ta ansvar för som handlar om migration, tull och säkerhet, säger Peter Reinebo på SOK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista