Marc Glassman är en av över 800 000 amerikanska statsanställda som skulle fått lön idag, men som blir utan på grund av den delvis nedstängda statsapparaten.
Marc Glassman är en av över 800 000 amerikanska statsanställda som skulle fått lön idag, men som blir utan på grund av den delvis nedstängda statsapparaten. Foto: Kajsa Boglind/SR.

Demonstrationer i Washington

2:01 min

I dag skulle 800 000 av USA:s statsanställda ha fått lön – men det blir inga pengar. Delar av den amerikanska statsapparaten håller fortsatt stängt.

Kongressen och president Trump har inte lyckats enas om hela årets budget. Nu växer ilskan i huvudstaden Washington, där många invånare arbetar på myndighet.

– Vi vill arbeta, ropar en talkör utanför USA:s största fackorganisation, AFL-CIO, som representerar många av de som nu inte får någon lön.

En av dem är Marc Glassman som jobbar på USA:s handelskommission.

– Jag har tur eftersom vi är två i hushållet med inkomster, säger Marc Glassman, som påpekar att det är tuffast för de som är ensamstående.

– Och det är långt ifrån bara de statsanställda som drabbas, säger Laurie Berner, som jobbar som konsult åt en av de stängda myndigheterna.

– Jag kan inte fakturera för jobb jag inte fått göra, säger Laurie Berner.

Hon påpekar att medan många av de statsanställda kan räkna med att få lön retroaktivt när myndigheterna öppnar igen, så gäller det inte för alla dem som lever på att på konsult- eller frilansbasis jobba åt myndigheterna.

– Folk talar att 800 000 drabbas, men vi är ju många fler om vi räknar konsulter, caféägare, transportföretag och alla andra vars verksamhet lever på myndigheterna och dess anställda, säger Laurie.

Laurie Berner är tydlig med vem hon tycker bär skulden för hela situationen.

– Det här handlar om Donald Trumps ego, säger Laurie som menar att presidentens fixering vid muren håller hela USA gisslan, och att det är nåt som måste få ett slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista