Marcus Frånberg Storm snö
1 av 3
Foto: Jonas Berglund/TT, Marcus Frånberg/Sveriges Radio
HÖGAKUSTENBRON
2 av 3
HÖGAKUSTENBRON Foto: Helena Landstedt/TT
Blåsigt snöoväder i Hemavan
3 av 3
Stormvarning råder i Norrlandsfjällen, och invånarna i Västerbotten uppmanas att förbereda sig för strömavbrott. Foto: Jonas Berglund/TT.

Stormen Jan: ”Nu piskar det på rejält”

1:37 min
  • Sedan torsdagskvällen är väderläget i Jämtland, Norrbotten och Västerbottens län besvärligt till följd av stormen Jan.
  • SMHI har utfärdat stormvarningar och på sina håll har orkanvindar uppmätts.
  • Under fredagseftermiddagen stängde Högakustenbron på grund av stormen

Det har varit rejäla stormvindar sedan igår kväll, och de kommer att fortsätta åtminstone under dagen. Åre Fjällsäkerhetskommitté rapporterade en toppnotering vid Helags Fjällstation på 52,2 m/s i byvindarna under torsdagskvällen

Stormvarning innebär medelvind på minst 24,5 meter per sekund, och vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka, över 32,7 meter i sekunden. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm i Härjedalsfjällen, Jämtlandsfjällen samt södra och norra Lapplandsfjällen.

I Jämtland var hundratals hushåll strömlösa under under förmiddagen till följd av stormen Jan, men de flesta avbrott är redan avhjälpta.

Även i Västerbotten ställer stormen till det. Skolorna i Saxnäs och i Risbäck håller stängt idag, och Länsstyrelsen har uppmanat invånarna att samla ihop det nödvändigaste och inte ge sig ut i onödan. Man bör också vara beredd på strömavbrott.

Stormen härjar även i Norrbotten där läget är besvärligt. Fjällvägen till Norge är avstängd, rapporterar P4 Norrbotten.

Även buss- och tågtrafiken har påverkats i de drabbade områdena. SJ uppger att man redan igår beslutade att ställa in avgångar mellan Kiruna och Narvik och mellan Östersund och Duved

SMHI har utfärdat klass 2-varning i fjällen, den allvarligaste som finns för fjällområden. Naturvårdsverket uppmanar på sidan lavinprognoser.se: "Nu är det verkligen farligt att vistas utomhus på kalfjället".

Definition för Varning klass 2: Skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Större skador på skog och risk för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning.
Källa: SMHI

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista