Rahaf Mohammed Alqunun
Rahaf Mohammed Alqunun. Foto: TT

Saudisk kvinna får asyl i Australien

0:47 min

Den 18-åriga saudiska kvinna som flydde för att komma ifrån sin familj som hon fruktade skulle döda henne, har nu fått asyl i Australien, uppger CNN.

Uppgifterna kommer från Thailands migrationsmyndighet. Enligt en talesperson för myndigheten har Rahaf Mohammed Alqunun även blivit erbjuden asyl i Kanada.

I helgen barrikaderade hon sig på ett hotellrum på flygplatsen i Bangkok på väg till Australien och i onsdags fick hon flyktingstatus av FN:s flyktingorganisation.

CNN har ännu inte fått någon bekräftelse från australienska myndigheter.

Det var i söndags den 18-åriga Rahaf Mohammed Alqunun kom till Bangkok på sin väg till Australien, där hon tänkt söka asyl eftersom hon fruktade att hennes familj, som hon flytt ifrån, skulle döda henne.

Kvinnan själv säger att hon under flera år har utsatts för fysiska och psykiska övergrepp, för att hon har vänt sig från islam och att hon är rädd att bli bortgift mot sin vilja.

Hennes fall fick stor uppmärksamhet när hon först vägrade att gå ombord på ett flyg från Bangkok till Kuwait och i stället låste in sig i ett hotellrum på flygplatsen där hon använde sociala medier för att få omvärldens uppmärksamhet.

Tack vare hennes vädjan om hjälp så ingrep bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR som efter förhandlingar med de thailändska myndigheterna fick ta med sig kvinna för att utreda om hon skulle kunna få flyktingstatus, något hon tidigare i veckan också fick.

UNHCR har vädjat till de Australiensiska myndigheterna att så snart som möjligt behandla kvinnans begäran om asyl i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista