Kriminalvården Sollentuna
Kriminalvården Sollentuna Foto: Daniel Velasco/Sveriges Radio

Intagen törstade ihjäl – häkteschefen frias

2:27 min

Efter att en intagen dog av uttorkning på häktet i Sollentuna så friar tingsrätten nu den chef som åtalats misstänkt för vållande till annans död.

Chefen frias på båda punkter av Attunda tingsrätt. Åklagare Fredrik Ingblad är besviken.

– Domstolen missar lite den stora bilden, den hela bilden. För det vi är överens om är att personen avled av törst och ända anledningen till att någon dör av törst är att personen under en lång tid inte fått i sig vätska, det här hände då när personen satt frihetsberövad i häktet, säger han.

Det var i maj 2017 året som en 23-årig man dog av törst efter knappt tre veckor i en cell på häktet i Sollentuna.

Vattnet till cellen hade stängts av. 23-åringen var psykiskt sjuk , han kastade bara omkring sig den mat och dryck som serverades och fick inte i sig tillräckligt för att överleva.

Avdelningschefen åtalades för vållande till annans död och tjänstefel, för att han enligt åklagaren inte sett till att 23-åringen fått vård eller kontrollerat om han fick i sig tillräckligt med mat och vätska.

Flera ur personalen har sagt sagt i förhör, och i intervjuer till Ekot att de vid upprepade tillfällen sagt till avdelningschefen att den unge mannen behövde vård och att de inte kunde kontrollera om han åt och drack.

Men under rättegången har avdelningschefen och sjukvårdspersonal på häktet hävdat att de inte fick den informationen. Det går därför enligt rätten inte att bevisa att chefen kände tillräckligt för att det ska vara brottsligt att inte agera.

– Det tror helt enkelt inte tingsrätten på. Och min reflektion över detta blir att det som hände, att personen avled av törst, blir oförklarligt.

Kommer du att överklaga?

– Domen har ju precis kommit så jag måste värdera den och läsa den mer noggrant, så i nuläget jag vet inte, säger Fredrik Ingblad.

23-åringen fick inte heller de mediciner mot psykos och ADHD som han hade utskrivet, trots att häktet fick information om att han behövde medicin.

Även om det inte gått att bevisa vem som bär ansvaret har häktet brustit på flera punkter. Det medger Susanne Wedin som är Kriminalvårdens regionchef i Stockholm.

– Det är alldeles klart att Kriminalvården i olika avseenden brustit i det här ärendet, och jag tycker därför att den här domen blir särskilt viktigt förr oss. Så att vi kan ta till oss lärdomar och erfarenheter, så vi kan ändra arbetssätt och rutiner så att inget sådant här händer igen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista