Socialdemokraterna Miljöpartiet Centerpartiet Liberalerna
Stefan Löfven (S), Isabella Lövin (MP), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) Foto: TT

Nästan klart regeringsförslag med S, MP, C och L

0:31 min

En överenskommelse mellan S, MP, C och L närmar sig.

Ett sakpolitiskt förslag mellan partierna ska enligt uppgift till Ekot vara till stora delar klart. Partiernas beslutande organ har dock ännu inte tagit ställning till förslaget.

Ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet är kontroversiellt inom Centerpartiet och Liberalerna. Båda de liberala partierna ska ha möten i helgen inför nästa veckas statsministeromröstning, och ska då ta ställning till förslaget.

Detta innebär alltså inte att en regering är klar, utan att det nu finns ett färdigt sakpolitiskt förslag för Centerpartiets och Liberalernas ledningar att ta ställning till när de sammanträder kommande dagarna.

Socialdemokraternas partistyrelse sammanträder vid lunchtid i dag, enligt källor till Ekot.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter och Aftonbladet har Socialdemokraterna och Centerpartiet nått en överenskommelse om förändringar i arbetsrätten. Centerpartiets krav på uppluckringar i arbetsrätten har varit en av stötestenarna i förhandlingarna, och satt Socialdemokraternas relation till LO på prov. 

Ekot har sökt LO för en kommentar, men fackföreningarna vill inte uttala sig förrän det officiellt bekräftats vad överenskommelsen partierna emellan innebär.

Nästa onsdag kallas riksdagen till ännu en statsministeromröstning, den tredje i raden. Finns ingen ny statsminister då sker en ny omröstning följande onsdag. Om ingen statsminister blir framröstad i den fjärde omröstningen väntar extraval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista