Dyrare tv-apparater med miljötänkande

Miljömedvetenheten bland konsumenterna påverkar sedan några månader priserna på exempelvis nya tv-apparater. Sedan den 1 juli förra året måste den som producerar eller säljer nya elektriska hushållsvaror också ansvara för att gamla uttjänta elprodukter tas omhand på ett miljöriktigt sätt, och kostnaden för det lägger branschen på konsumenten, och det syns sedan några månader på priset på nya tv-apparater.
– Det som har hänt nu de senaste månaderna är att priset för att återvinna de här produkterna har höjts, och det beror faktiskt på att det svenska folket är mycket bättre på att samla in uttjänta hemelektronikprodukter än vad man hade förväntat sig, säger Johanna Evre, informatör på elektronikkedjan SIBA som nu öppet redovisar hur mycket priset på en ny TV påverkas av det ökade miljömedvetandet. Enligt lag ska alla som tillverkar och säljer elektriska och elektroniska hushållsprodukter också erbjuda kunden att gratis lämna in sina gamla apparater, i första hand till kommunens mottagningsstationer eller direkt till butiken. Bara under första halvåret i år lämnades 16 000 ton radio, tv- och datorskrot in för återvinning i Sverige. Det här kostar elbranchen miljontals kronor om året och nu har kunderna blivit så bra på att lämna in gamla apparater att det slår tillbaka och på SIBA har man nu hur valt att redovisa hur mycket av tv-priset som är miljöavgift. För en ny tv betyder det mellan 100 och 300 kr extra för kunden att betala, en effekt som förvånar många: – Ja, jag tror att folk är förvånade över att det kostar pengar att ta hand om elskrot, och att det är så pass högt, det är inte bara kunder som är förvånade över det utan det är ju även branschen i sig att det skulle bli ett sådant genomslag - det är nästan 100 procent av alla uttjänta tv-apparater som lämnas in idag, säger Johanna Evre till SR Kalmar.
Janne Rindstig, SR Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".