"S vill ge dem något de inte fått av Alliansen"
"S vill ge dem något de inte fått av Alliansen" Foto: TT.

Ramberg: C och L får käpphästar att visa upp

3:52 min

Socialdemokraterna ger Centern och Liberalerna politiska framgångar de inte kan få med Moderaterna och Alliansen.

Därmed hoppas S att det ska bli lättare för C:s och L:s ledningar att övertyga sitt folk om att köpa uppgörelsen, säger Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Av det som läckt ut från uppgörelsen framgår att Liberalerna fått igenom flera av sina envisaste käpphästar i förhandlingarna med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Förslag som Jan Björklund drivit år efter år men inte kunnat övertyga sina alliansvänner om att genomföra.

Redan i den havererade förhandlingen i december fick partiet igenom att avskaffa värnskatten. Nu har de dessutom fått gehör för sitt sexton år gamla språkkrav, de får också igenom stopp för nyetablering av religiösa skolor.

Frågor som den liberala ledningen kan visa upp för sitt partiråd på söndag och säga: ”detta har vi inte lyckats få trots alla år i alliansregeringen".

Motsvarigheterna för Centern handlar om landsbygden, arbetsrätten och hyresmarknaden.

Exakt hur stora eftergifter Socialdemokraterna och Moderaterna tvingats till i de frågorna jämfört med i december är ännu inte känt i sina detaljer.

Samtidigt får Centerns och Liberalernas företrädare ta ställning till det andra regeringsalternativet – som innehåller en uppgörelse om hur en Kristerssonledd regering skulle förhålla sig till Sverigedemokraterna.

Moderaterna och Kristdemokraterna har redan försäkrat att de inte avser att förhandla regeringspolitik med SD, men Centern och Liberalerna försöker nu täppa till alla hål som kan finnas i en sådan utfästelse. Till exempel att riksdagsledamöter i utskotten eller tjänstemän på riksdagskansliet ändå för politiska diskussioner med SD-representanter.

Det beror bland annat på att Carl Bildts moderatledda regering på 90-talet hade just den sortens kontakter med Ny Demokrati. Nu vill C och L förhindra att den sortens informella förhandlingar sker i kulisserna.

Samtidigt sägs det i uppgörelsen mellan allianspartierna att C och L inte ska ingå i en budgetsamverkan med Ulf Kristerssons regering. Motståndarna kommer att fråga sig hur en M-KD-regering ska kunna få igenom sin ekonomiska politik om de varken samarbetar med SD eller kan räkna med Liberalerna och Centern. Bara M och KD räcker inte långt eftersom de har färre mandat än Socialdemokraterna ensamma.

Frågan är nu inte bara om Centern och Liberalerna kan övertyga sina egna om denna lösning. Den avgörande frågan är om Sverigedemokraterna kan svälja förtreten och släppa fram Ulf Kristersson – trots att han i ett dokument lovar att inte låta sina tjänstemän och riksdagsledamöter diskutera politik med SD. Jimmie Åkesson skrev i veckan att det inte vore rimligt för SD att acceptera ett sådant upplägg.

Det kan alltså bli så att C och L beslutar sig för att släppa fram Ulf Kristersson men att han sen ändå stoppas av SD. I så fall står riksdagen troligen inför en fjärde och sista omröstning där den måste välja mellan Stefan Löfven och ett extra val.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista