Norska bönder och andra demonstrerade mot varg utanför norska Stortinget i tisdags kväll.
1 av 2
Norska bönder och andra demonstrerade mot varg utanför norska Stortinget i tisdags kväll. Foto: Cornelius Poppe/TT.
Siri Martinsen vid en plywood-varg inför lördagens demonstrationer för vargens överlevnad i Norge. Foto: Jens Möller, Sveriges Radio
2 av 2
Siri Martinsen vid en plywood-varg inför lördagens demonstrationer för vargens överlevnad i Norge. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.

Vargen väcker heta känslor i Norge

2:34 min

I Norge demonstrerar tusentals personer denna vecka både för och mot vargen. Djurrättsorganisationer vill värna ett hotat rovdjur medan många bönder är ilskna över att vargen tar deras betesdjur.

I tisdags kväll gick ett fackeltåg genom centrala Oslo fram till Stortinget. "Nog är nog" var en av de ramsor som demonstranterna skanderade, arga över vargens framfart i norsk natur.

Förra året blev drygt 2 600 norska får och lamm rivna av varg, enligt nyhetsbyrån NTB. Bönder och andra demonstranter vänder sig i första hand mot det som de ser som en alltför vargvänlig politik från den norska regeringen.

Den är helt horribel! De pressar folk ut från näringen. Folk ger upp sin livsgärning på grund av att vargen tar deras levebröd, sa en demonstrerande bonde till norska TV2.

I Norge finns ett 70-tal vargar som varje år får nya kullar. I fjol beslutades om licensjakt på drygt 40 vargar.

Bönderna är ändå upprörda över att regeringen före jul beslutade att något färre vargar ska fällas i den så kallade "ulvezonen", det område i Norge där vargen i huvudsak ska ha lov att leva.

Fast trots högljudd vargkritik i norsk samhällsdebatt just nu är det mer än dubbelt så många norrmän som tycker om att det finns varg i landet än som tycker illa om det, det visar en färsk studie från Norsk institutt for naturforsking.

Och under lördagen får vargen stöd vid demonstrationer organiserade av djurrättsorganisationen Noah.

– Noah har i dag markeringar i flera norska städer och framför Stortinget här i Oslo, för vargen, för alla hotade vilda djur och för naturmångfald, säger organisationens ordförande Siri Martinsen till Ekot.

Hur allvarligt hotad är vargen?

– Här i Norge står den på rödlistan som kritiskt hotad, så det är allvarligt, säger Siri Martinsen.

Noah är en av de organisationer som nu driver rättsprocesser i Norge för att försöka stoppa eller minska licensjakten på varg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista