S-förhandlingar pågår – här är M och KD:s motbud
S-förhandlingar pågår – här är M och KD:s motbud. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Här är M och KD:s motbud

3:07 min

Det finns två förslag till uppgörelse i regeringsfrågan. Ett mellan S, MP, C och L och ett mellan allianspartierna, erfar Ekot. Innehållet ska nu förankras i de olika partiorganen.

Den senaste tiden har det pågått intensiva förhandlingar om vem som ska bli Sveriges statsminister: Ulf Kristersson eller Stefan Löfven. Centerpartiet och Liberalerna har fört parallella samtal med Moderaterna och Socialdemokraterna – och de inblandade har varit tystlåtna om hur samtalen går.

Men enligt uppgift till Ekot finns det nu alltså ett förslag till politisk uppgörelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

I alternativet mellan S, MP, C och L har partiledarna bland annat enats om att införa språkkrav för medborgarskap, ett etableringsstopp för friskolor med konfessionell inriktning - och att återinföra den omtvistade flygskatten, uppger Ekots källor.

Av uppgörelsen framgår också att S, MP, C och L nu är överens om att införa språkkrav för medborgarskap, ett av Liberalernas prioriterade vallöften - som partiet inte fick igenom i den första förhandlingsomgången.

Nytt är också att de fyra partierna har enats om att införa "etableringsstopp för fristående grund- och gymnasieskolor med konfessionell inriktning" och att det ska införas en särskild straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv.

Än är uppgörelsen inte i hamn; först måste den förankras i de fyra partierna.

Även de fyra allianspartierna har enats om ett utkast till uppgörelse i regeringsfrågan. Ekot har tagit del av ett dokument som nu ska gå till de beslutande organen i Centerpartiet och Liberalerna för ställningstagande.

I dokumentet, som alltså alla fyra allianspartier står bakom, beskrivs förutsättningarna för hur en regeringsbildning där C och L kan tolerera Ulf Kristersson som statsminister i en regering som består av Moderaterna och Kristdemokraterna.

Den här M-KD-regeringen skall i första hand söka överenskommelser med Centerpartiet och Liberalerna, i andra hand blocköverskridande överenskommelser med Socialdemokraterna, det framgår av dokumentet.

Regeringen är bunden av tidigare politiska överenskommelser mellan alliansens partier, och Centerpartiet och Liberalerna har rätt att förhandla med regeringen om nya överenskommelser.

Överenskommelsen bygger på att Centerpartiet och Liberalerna inte ingår i budgetsamverkan, utan lägger egna budgetförslag och utgör en opposition till en sådan regering.

Man för också i dokumentet ett resonemang om relationen till Sverigedemokraterna, det som de senaste dagarna har beskrivits som om en anti-SD-klausul. Där skriver man att:

"Regeringen eller regeringspartiernas representanter kommer inte att förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna. En förhandlingsordning tas fram utifrån denna princip, som gäller regeringen och dess representanter, riksdagsledamöter och riksdagskansliet samt andra företrädare för regeringspartiet/-erna som förhandlar å regeringens vägnar."

I dokumentet finns också beskrivningar om den politik som Moderaterna och Kristdemokraterna avser att driva på en rad sakpolitiska områden som företagarfrågor, integration, investeringar som rör väg och järnväg, reformering av strandskyddet.

Man nämner också ändrade turordningsregler, reformering av SFI, och åtgärder för att lösa problem med religiösa friskolor, och hur staten hårdare kan styra undervisningens innehåll.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista