I schweiziska Schwägalp har snön ställt till med stora problem.
I schweiziska Schwägalp har snön ställt till med stora problem. Foto: Gian Ehrenzeller/TT

Snökaoset fortsätter i Alperna – extrem lavinfara

1:35 min

Det har kommit rekordmycket snö i Alperna. Vägar är blockerade och det kommer rapporter om laviner i Schweiz, Österrike och Tyskland.

En 16-åring från Australien omkom igår i en lavin i St Anton. Ytterligare sex skidåkare har omkommit i snöovädret i Österrike.

– De senaste dagarnas snöande når rekordnivåer med snö på mellan tre och fyra meter i flera delar av Alperna, rapporterar österrikiska tv-kanalen ORF.

Vägar har stängts av säkerhetsskäl och hundratals soldater har satts in jämte frivillig brandkår för att röja snön från tak, som riskerar rasa in av tyngden.

Lavinfaran är extremt stor men väderläget har gjort det svårt att spränga laviner. I skidorten St Anton fångades en australisk familj i en lavin och den 16-årige sonen omkom.

Hittills har sju skidåkare dött i snöovädret och två vandrare saknas i Österrike.

Idag är det något bättre sikt med mindre snöande så helikoptrar kan nå nödställda, men i helgen väntas mer snö och regnblandad snö, vilket innebär ytterligare påfrestningar för boende och turister i Alperna.

– Lavinfaran är på högsta nivå och vi har evakuerat där lavinfaran är som störst, berättar Rudi Mair, chef för lavinvarningssystemen i Tyrolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista