Lööf väljer Löfven: "Bästa möjliga just nu"

0:45 min

Centerledaren Annie Lööf meddelar vid en pressträff på fredagen att partiet tänker släppa fram Stefan Löfven som statsministerkandidat i en ny regering. 

– Det är inte den lösning vi helst skulle velat se, men det är den bästa möjliga i en besvärlig situation, säger hon.

Ett utkast till en överenskommelse i regeringsfrågan publicerades under fredagseftermiddagen på Socialdemokraternas (S), Liberalernas (L), Centerpartiets (C) och Miljöpartiets (MP) webbsajter. Det är ett omfattande dokument på 16 sidor och 73 specifika punkter.

– Väljarna gav tyvärr inte alliansen stödet och mandatet att bilda regering på egenhand. De är inte den lösning vi helst skulle velat se, men det är den bästa möjliga i en besvärlig situation, säger Lööf. 

Lööf påpekar att höstens låsta läge krävt en öppenhet och vilja att förhandla.

– Vi har insett att i ett sådant parlamentariskt läge som vi fick efter valdagen så måste man vara beredd att ge och ta, att kompromissa för att Sverige slutligen ska landa i en regering.  

Lösningen som nu presenteras är delvis designad för att stänga ute Sverigedemokraterna (SD) från inflytande. Genom lösningen kommer SD:s röster, enligt Lööf, inte att kunna avgöra budget- eller andra riksdagsbeslut. Likaså vill man undanhålla Vänsterpartiet från regeringsmakten.

– I denna överenskommelse uttrycks det på ett tydligt sätt att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden. 

– Vi gör detta under förutsättningen att alla fyra partier – S, MP, L och C – kan acceptera det utkast över överenskommelser som nu finns på bordet.

C har i överenskommelsen tryckt på en rad förändringar i inte minst bostads- och arbetspolitiken. Löfven släpps fram "i utbyte mot en kraftigt liberal reformpolitik", som kallar Lööf det under presskonferensen.

– En återknytning till den arbetslinje som alliansen hade 2006 för att minska utanförskapet, kommenterar hon förändringarna.

Kraven på S om förändringar inom arbetsrätten har varit ett viktigt krav för att få med C i en blocköverskridande lösning, men det har också varit kontroversiellt hos många av partiets väljare och kan skapa bekymmer i relationen till LO.

På onsdag den 16 januari ska riksdagen för tredje gången rösta om en statsministerkandidat, som kommer att utses av talmannen redan på måndagen.

Först ska C och L ha möten i helgen för att ta ställning till de förslag som anges i utkastet.