Skogsägare
1 av 3
Mats Hansson och hunden Billy bland hybridlärken. Foto: Linda Evereus / Sveriges Radio
Skogsägare och träd
2 av 3
Mats Hansson hoppas att de nya träden ska ge god vinst. Foto: Linda Evereus / Sveriges Radio
Träd, hybridlärk
3 av 3
Efter stromen har du hunnit nå 12 meters höjd. Foto: Linda Evereus / Sveriges Radio

Nya trädslag kan minska stormskador

2:00 min

Skogsnäringen drabbas oftast hårt av stormar, men nu visar analyser av förändrad skogsvård och införandet av nya trädslag att det går att minska stormskadorna.

Efter stormen Gudrun för 14 år sedan har skogsbruket arbetat med att hitta sätt att återhämta sig och anpassa sig. Bland annat handlar det om att gallra skogen tidigare och att inte låta träden växa sig för höga för att minska vindfånget. Men också att börja prova nya trädslag.

En av dem som nu provar något nytt är skogsägaren Mats Hansson i Vånga i nordöstra Skåne, som har satsat på ett helt nytt trädslag - hybridlärk.

– För att komma igång lite snabbare valde jag hybridlärken för att den är snabb i ungdomen. Redan efter de här åren har jag nu träd som börjar bli elva, tolv meter och då är det dags att göra första gallringen, berättar han.  
 
Mats Hanssons skog i nordöstra Skåne är 300 hektar stor och till allra största del barrskog. Den där januarinatten för 14 år sen när stormen Gudrun slog till drabbades han hårt, och den och efterföljande stormen Per tog totalt 13 000 kubikmeter av honom.

– Jag har fått tänka om när det gäller min skogsskötsel, säger han.

På ena sidan vägen växer det granar som är 50 år gamla och drygt trettio meter höga, och på den andra sidan hybridlärk.

Det är en tallväxtart och korsning mellan japansk och europeisk lärk som alltså dels växer snabbt, dels har den fördelen av eftersom den släpper barren på vintern så minskar den vindfånget – och därigenom risken att tas av stormar, som oftast händer under vintern.

Enligt Skogsstyrelsens första övergripande inventering fällde Stormen Alfrida minst 500 000 kubikmeter skog, främst i Stockholms län – och stormen Gudrun 2005, tog 75 miljoner kubikmeter.

Skogsbruket har fått arbeta för att hitta sätt att återhämta och anpassa - och ett är just att prova nya arter.

– Några av de nya arter vi provar nu är hybridlärk, douglasgran och sitkagran, säger Göran Örlander, professor i skogsskötsel och skogstrateg på Skogsägarna Södra.  
 
Det här är arter som på olika sätt minskar riskerna - lärken för att de fäller barren och då får ett mindre vindfång, och granarna för att de har en annan slags rot än vanlig gran.

Göran Örlander understryker att det också handlar om att ändra skötseln av skogen. Om att gallra skogen tidigare, och att minska omloppstiden som det kallas, alltså att förkorta trädet livslängd och därigenom höjd och avverka tidigare.

– De åtgärderna sammantaget gör att om vi tittar på hur mycket stormfällningar vi fått efter Gudrun och Per, så ser vi att vid samma vindstyrkor har vi väsentligen färre stormskador.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista