.
Foto: MANGUS GLANS / PPM/TT Nyhetsbyrån

PPM görs om – spararnas pengar flyttas

2:08 min

Ett stort antal pensionssparare kan räkna med att få besked om att de PPM-fonder som de valt avregistreras - och att deras pengar flyttas. 

Det blir effekten när uppemot en tredjedel av fonderna nu blir utslängda från systemet.

– Upp till en miljon sparare kommer att få ett brev i brevlådan där det står att den här förändringen görs. Sedan kan de välja att byta till en annan fond, eller att inte göra någonting och då hamnar pengarna i AP7 Såfa istället, säger Erik Fransson, chef för fondtorget på Pensionsmyndigheten.

– Så även om man får ett brev i brevlådan behöver man inte känna någon panik över att man måste göra någonting.

I våras sades alla avtal upp med premiepensionsfonderna på fondtorget och sista dag att ansöka om att få vara kvar var 28:e december. Men då med betydligt hårdare villkor.

– Syftet med förändringen är att öka tryggheten och säkerheten för spararna på fondtorget. och då finns det nya krav med syftet att kvalitén på fonderna ska höjas.

Bland annat måste fonderna ha funnits i tre år och fått in minst en halv miljard av kapitalet från sparare utanför PPM-systemet. Något som innebär att det blivit en rejäl minskning av antalet fonder när Pensionsmyndigheten är klar med granskningen av ansökningarna.

– När vi är klara framåt sommaren kanske det är omkring 550 fonder på fondtorget. I början av 2018 var det runt 830, säger Erik Fransson,chef för fondtorget på Pensionsmyndigheten.

Samtidigt pågår en utredning som väntas leda till att antalet PPM-fonder minskar ytterligare. Om några år kan det införas ett upphandlingssystem där bara de fonder som bedöms vara bäst och billigast ska väljas ut som valbara alternativ för spararna.
 
– De flesta bedömare förväntar sig att det blir en mycket större utrensning då. Vissa pratar om att det blir tio fonder kvar, andra kanske hundra, men det blir en betydligt mer drastisk utrensning än nu i alla fall, säger Jonas Lindmark, analyschef på fondjämförelsebolaget Morningstar.

Hör mer om vad det här innebär för pensionsspararna och den kritik som finns i Ekonomiekot Extra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista