Robert Boije, chefsekonom på banken SBAB,
Robert Boije, chefsekonom på banken SBAB, Foto: Fredrik Sandberg, Leif R Jansson/TT

Kritiken mot amorteringskravet: "Svårt för unga"

1:42 min

Det kommer kritik mot amorteringskraven på bolån. Enligt Robert Boije, chefsekonom på banken SBAB, slår de nya reglerna hårdare mot unga än de uppskattningar som Finansinspektionen gjort.

– Vår poäng är att Finansinspektionen med sin beräkning underskattar problemet för ungas möjligheter att komma in på bostadsmarknaden, och att siffrorna som vi redovisar tydligt visar att det blivit väldigt mycket svårare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden, säger han.

Som exempel på hur de nya amorteringsreglerna slår mot ett hushåll med en etta, nämner Robert Boije Jönköping.

– Där visar våra beräkningar att den månatliga amorteringen har ökat med nästa 800 kronor i månaden för ett ungt hushåll till följd av amorteringskraven. Det är betydlig större summor än de som Finansinspektionen redovisar. Om man då i stället tar Stockholm så har kravet på amortering ökat med 3 600, så det är betydande belopp vi pratar om.

Enligt Finansinspektionen har de nya amorteringskraven haft en begränsad roll för ungas möjlighet att komma in på bostadsmarknaden.

Men Robert Boije menar att Finansinspektionen har brister i sitt faktaunderlag för personer i åldern 25 - 30 år med lån på en etta, efter att ha använt sig av uppgifter från Bolåneundersökningar från 2012.

– Finansinspektionens beräkningar tar bara med effekterna av det första amorteringskravet som infördes 2016 och inte effekterna av det utvidgade kravet som man införde i mars 2018, säger han.

– En annan sak vi tar upp är att Finansinspektionen säger att amorteringskravet i princip formaliserat de faktiska amorteringar som hushållen och de unga gjorde då, och som bankerna krävde innan man införde amorteringskravet. Och det stämmer inte enligt våra amorteringar, utan de innehåller frivilliga amorteringar.

Finansinspektionen har inte haft möjlighet att i dag bemöta den här kritiken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista