Sony Ericsson väntas inte nå samma resultat som förra året

På måndag presenterar Sony Ericsson sin delårsrapport för det tredje kvartalet. Men trots ökad försäljning väntas resultatet inte nå upp till dom siffror som företaget presenterade motsvarande period förra året, säger Johan Strandberg som är telekomanalytiker på banken SEB.

Enligt Johan Strandberg räknar man med en försäljning på 13 miljoner telefoner för årets tredje kvartal, det vill säga en ganska stark volymökning jämfört med motsvarande period förra året, då man sålde nära 11 miljoner telefoner.

Men trots volymökningen väntas resultatet före skatt bli lägre - man räknar med 100 miljoner euro - vilket motsvarar närmare 930 miljoner kronor - att jämföra med förra årets drygt 1,2 miljarder kronor under det tredje kvartalet.

Prognoserna för den totala mobilförsäljningen i världen har höjts successivt under året. Det är framför allt antalet nya abonnenter som har blivit fler än vad man räknat med vid årets början.

Sony Ericsson tror på runt 720 miljoner sålda telefoner i år. Men den stora försäljningsökningen sker främst i utvecklingsländerna och där säljs framför allt budgettelefoner, som ger liten vinst. Och minskade vinstmarginaler är något som telekomföretagen får räkna med i och med att marknaden börjar mogna.

Anne Parichart Eriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".