Arbetsplatser.
Efterfrågan på arbetskraft väntas vara stark också i år. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Ny statistik: Lägsta arbetslösheten på tio år

2:24 min

Det är full fart på arbetsmarknaden just nu. Inte på tio år har arbetslösheten varit lägre och varslen om uppsägning var få förra året, det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen.

Efterfrågan på arbetskraft väntas vara stark också i år men vissa branscher kommer inte ha samma behov av personal. Det här märks redan hos bemanningsföretagen som hyr ut personal. 

– Det vi tror är, att vi inte kommer se någon tillväxt utan att det kommer att ligga plant, eller minska någon procentenhet, säger Johan Lagercrantz, vd på Randstad Sverige. 

Är det några särskilda branscher som behöver mindre folk just nu? 

– Det är i så fall tillverkning och produktion, den typen av branscher. 

Arbetsförmedlingens månadsstatistik för december visar annars på fortsatta förbättringar. 344 000 personer var inskrivna som arbetslösa i slutet av året, det är 22 000 färre jämfört med ett år tidigare. 

– Arbetslösheten är på den lägsta nivån på tio år och vi har sett en bred minskning bland många grupper, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen. 

Enligt Arbetsförmedlingen minskar arbetslösheten både bland inrikes och utrikes födda. I december var 198 000 av de inskrivna födda utomlands, de flesta utanför Europa. 

De goda tiderna bekräftas av att knappt 36 000 anställda varslades om uppsägning förra året. Under hela 2000-talet har antalet bara varit lägre vid tre tillfällen, år 2000, 2007 och 2017. Både 2000 och 2007 följde krisår med massuppsägningar. 

– De tillfällena följdes ju sedan av chocker, it-bubblan som sprack och finanskrisen. Nu säger inte jag att det här ska hända igen, men vi måste vara beredda på att det kommer att komma en avmattning av ekonomin, säger Annika Sundén. 

Gäller det även arbetsmarknaden? 

– Så även på arbetsmarknaden. När den kommer och hur den kommer se ut kan vi naturligtvis inte veta. 

Redan i höstas började Randstad känna en förändring. Uthyrningen av personal ökar inte längre som den har gjort i många år, säger vd Johan Lagercrantz. 

– Vi hoppas och tror inte att det kommer att vara en krasch som det har varit tidigare. Är du van vid att springa med fem sekundmeter vind i ryggen och så blir det plötsligt vindstilla, då känns det som en stor förändring även om det inte är motvind, säger Johan Lagercrantz, vd Randstad Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista