Baylan krävde svar av Sandborgh
Baylan krävde svar av Sandborgh. Foto: TT.

Baylan krävde svar av Sandborgh

2:05 min

Energiminister Ibrahim Baylan (S) har idag träffat Svenska kraftnäts generaldirektör, Ulla Sandborgh, med anledning av att det funnits allvarliga säkerhetsbrister på myndigheten

Enligt en artikelserie i Dagens Nyheter har personal utan rätt säkerhetsklassning haft tillgång till hemliga uppgifter och känsliga IT-system. Så här kommenterar Ulla Sandborgh samtalet med energiministern.

– Statsrådet hade frågor kring de uppgifter  som förekom I artiklar som DN har publicerat. Han ville få min och Svenska Kraftnäts bild av de olika händelserna för att förstå vad som har hänt. Energiminister Ibrahim Baylan välkomnade de åtgärder som vi har bestämt oss för att vidta.

Så han var nöjd med de förslag ni tagit fram?

– Ja, han var nöjd med förslagen, så vi skildes efter ett gott samtal.

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh träffade alltså energiminister Ibrahim Baylan efter lunch, med anledning av att det framkommit i Dagens Nyheters granskning att det förekommit allvarliga säkerhetsbrister på myndigheten.

Svenska kraftnät medger att rutiner vid säkerhetsprövning och inpassering vid anställning inte har följts.

Dagens Nyheter har i sin granskning av Svenska kraftnät påvisat att chefer som anställts inte har haft korrekt säkerhetsprövning men ändå har tagit del av känsliga eller hemliga uppgifter och också känsliga IT-system.
Det ska bland annat ha handlat om den högsta säkerhetsklassen, klass ett, vilken beslutas av regeringen.

Säkerhetsbristerna har varit av den graden att myndigheten har anmält dessa till Säkerhetspolisen, Säpo.

Ulla Sandborgh, Svenska kraftnäts generaldirektör berättar att myndigheten söker stöd hos Säpo för att utreda de åtgärder man planerar att vidtar.

– Vår bedömning är att ingen av de personer som Dagens Nyheter har pekat ut, har fått sådan information som motiverar en högre säkerhetsklass än vad personerna hade vid det tillfället. Bland de brister som vi har identifierat och som är kopplat till säkerhetsprövning av personal så kommer vi att söka stöd hos säkerhetspolisen för att få hjälp att åtgärda dem. Det är en av de åtgärder som vi vidtar, säger Ulla Sandborgh, Svenska kraftnäts generaldirektör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista