Makedonien byter namn till Nordmakedonien

1:40 min

I Makedonien har parlamentet röstat ja för att ändra landets namn till Nordmakedonien.

Och det kan vara början på slutet på den långa namnstriden med Grekland, som har stoppat landet från att gå med i EU och Nato.

Balkankännaren Jessica Giandomenico: 

– Det innebär nästan samma steg som när Makedonien blev erkänt från Jugoslavien. För det här betyder att man blir fullt erkänd på den internationella arenan, säger Jessica Giandomenico.

Det var i somras som Greklands och Makedoniens premiärministrar Zoran Zaev och Alexis Tsipras, lovade att försöka få slut på den långa namnkonflikten.

Makedonien lovade Grekland att byta namn från Makedonien till Nordmakedonien. Grekland lovade i sin tur att i fortsättningen inte lägga in sitt veto och stoppa landet från att gå med i EU eller Nato. Men överenskommelsen har präglats av starkt motstånd från bägge sidor.

För Makedonien är också ett område i norra Grekland och därför har Grekland motsatt sig att landet Makedonien, kallar sig för just det.

– Under flera års tid har Grekland lagt in sitt veto för att de ska börja förhandla om medlemskap EU. Det här är en kärnfråga för att man ska lösa knuta på det internationella planet och återupprätta diplomatiska förbindelser mellan länderna igen, säger balkankännaren Jessica Giandomenico.

Och nu är det upp till Grekland att ta processen vidare. En liknande omröstning ska hållas där inom kort.

– Men det är inte säkert att det går geom. i det grekiska parlamentet, det är en infekterad fråga även där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista