EU-kommissionens Jean-Claude Juncker och Rumäniens Klaus Iohannis när Rumänien formellt tog över det roterande ordförandeskapet för EU.
EU-kommissionens Jean-Claude Juncker och Rumäniens Klaus Iohannis när Rumänien formellt tog över det roterande ordförandeskapet för EU. Foto: Vadim Ghirda/AP.

Splittrat Rumänien ska ena EU

2:08 min

Det kommande halvåret kommer bli avgörande för EU med brexit, EU-val och beslut om EU:s framtid av allt mer splittrade medlemsländer. Under den här avgörande perioden ska EU-arbetet ledas av Rumänien, som har sina egna politiska problem. Men landets president Klaus Iohannis har ändå som mål att ena EU-länderna.

– Vårt främsta mål är att bevara enigheten och sammanhållningen bland EU-länderna, sa president Klaus Iohannis på ett möte med EU-kommissionen efter att Rumänien tagit över som ordförandeland inom EU.

Ledordet för Rumäniens ordförandeskap är sammanhållning. Att de kvarvarande länderna efter brexit ska visa att de står enade vilket ska ske på ett toppmöte i maj där länderna gemensamt ska staka ut vägen för framtiden utan Storbritannien.

Men EU-länderna är allt annat än enade. Det råder stora meningsskiljaktigheter i frågor som migration och rättsväsende och inför valet till Europaparlamentet i maj har tonläget höjts.

Ledare som Ungerns Orban och Frankrikes Macron pekar öppet ut varandra som politiska fiender.

Splittringen gör det svårt för Rumänien att driva frågor framåt. Det ligger över 200 lagstiftningsförslag öppna.

Rumänien har ambitionen att slutförhandla så många som möjligt men regeringsföreträdare som ekot träffat har inte kunnat ge några besked kring vilka specifika lagförslag de ska driva och hur de ska bryta dödlägen som råder.

Det finns också frågetecken kring Rumäniens förmåga att leda EU-arbetet, då landet självt är djupt splittrat politiskt. Presidenten och högerpolitikern Iohannis är i opposition till regeringskoalitionen som består av socialdemokrater och liberaler och de har svårt att enas.

EU-kommissionen ordförande Jean-Claude Juncker, som i ett ovanligt uttalande ifrågasatt om landet egentligen är redo att leda EU, har träffat både presidenten och premiärministern. Juncker hade därefter ett tydligt budskap till rumänerna.

– Exportera inte era interna problem till EU, sa Juncker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista