En thailändsk polis står framför en bil som sprängts i luften.
1 av 3
En thailändsk polis står framför en bil som sprängts i luften. Foto: Arkivbild: Sumeth Panpetch/AP
Anders Engvall forskare
2 av 3
Anders Engvall forskare vid Handelshögskolan i Stockholm. Foto: Privat.
General Udomchai Thamasarorat
3 av 3
Den thailändska generalen Udomchai Thamasarorat leder fredsdialogen Foto: Peder Gustafsson/Sveriges Radio.

Tyst krig i Thailand kan vara på väg mot ett slut

2:14 min

Den thailändska juntan har inlett en dialog med separatisterna i södra Thailand som kan leda till fred.

I södra Thailand har antalet dödliga attacker från de muslimska separatisterna den senaste tiden ökat. Det efter en tid av relativt lugn och nu har den styrande militärjuntan satt ny fart på fredsprocessen i södra delen av landet.

Det handlar om en gammal konflikt där den malay-muslimska minoriteten i gränsområdet mellan Thailand och Malaysia kräver större självbestämmande.

Det är ett krig som pågått i det tysta de senaste femton åren. Konflikten har så här långt tagit över 7 000 personers liv, de flesta offer är civila. 

Nästan dagligen sker det attentat och strider mellan militanta muslimska grupper och den thailändska militären i området som gränsar till Malaysia.

Området är i sin tur bara ett tjugotal mil från de stränder i Thailand där tusentals svenskar semestrar varje år.

I gränsprovinserna har muslimska separatister i decennier stridit mot de styrande i Bangkok för att få ökad självständighet. Nu har den styrande militärjuntan i Thailand inlett ett allvarligt försök att lösa konflikten på fredlig väg. Det genom att bjuda in alla parter, till vad man kallar, en fredsdialog.

Anders Engvall är forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, han har följt konflikten under många år och säger att anledningen till att man kan lyckas bättre med fredsförhandlingarna den här gången beror på att chefen för den thailändska delegationen, general Udomchai Thamasarorat, har en större vilja till att tillmötesgå och lyssna på de muslimska gruppernas krav.

En avgörande roll kan grannlandet Malaysia komma att spela. Något som i så fall är nytt eftersom Thailand vid tidigare förhandlingar bestämt har avvisat inblandning utifrån.

Malaysia har en möjlighet att sätta press på de muslimska grupperna samtidigt som man kan diskutera med den thailändska militären på ett bra sätt säger Anders Engvall.

Det är ännu tidigt i samtalen men ledningen för den thailändska delegationen hoppas på resultat inom två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista