L vill släppa fram Löfven

1:51 min

Det var med betryggande majoritet som Liberalernas riksdagsgrupp och partistyrelse i dag ställde sig bakom uppgörelsen med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern.

Men saken är långt ifrån avgjord anser partiets ekonomiskpolitiske talesperson, Mats Persson, som är kritisk till uppgörelsen, inför partirådets slutliga beslut imorgon.

– De är ju väldigt jämt i vårt parti och partirådet avgör imorgon hur det här till slut landar ner.

Hur tror du att det kommer att gå i partirådet?

– Ja, det är mycket ovisst skulle jag säga. Hela regeringsfrågan är ju oviss eftersom vi ju ännu inte vet om Vänsterpartiet accepterar Stefan Löfven under de här villkoren. Så det är ett mycket, mycket osäkert läge.
  
I både riksdagsgruppen och partistyrelsen röstade två tredjedelar för den uppgörelse som träffats, med röstsiffrorna 13-7 respektive 17-8. I morgon har Liberalerna alltså partiråd, där många av ombuden kommer från partidistrikten runt om i landet.

Mats Persson, och andra interna kritiker, hoppas att motståndet mot uppgörelsen är starkare där Och i sista hand står hans hopp alltså till Vänsterpartiet, att de röstar emot Stefan Löfven.

Besked om den saken ger vänsterledaren Jonas Sjöstedt först på måndag, efter talmansrundan.

Liberalernas ordförande, Jan Björklund förklarade att han inte hade något emot en öppen, intern debatt - fram till dess att beslut fattats.

– Jag tycker inte det är något problem, att man har olika uppfattningar och för en debatt fram till att beslut är fattat. Och sedan samlas man kring de beslut som fattas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista