Ekots Lördagsintervju med LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
Ekots Lördagsintervju med LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Ekot.

"Det blir stora klyftor"

1:40 min

LO accepterar regeringsuppgörelsen mellan de rödgröna och Centerpartiet och Liberalerna, säger ordförande Karl-Petter Thorvaldsson i Ekots lördagsintervju.

Men fackföreningen är samtidigt starkt kritisk till flera delar av det som meddelats.

– Grundtonen var negativ. Det är framför allt två områden vi är väldigt oroliga över - arbetsrätten och fördelningspolitiken.

Tycker du Stefan Löfven ändå gav bra förklaringar till varför han gått med på något ni ändå tycker är dåligt?

– Ja, och det viktigaste är väl här att vi har partier som är beredda att ta ansvar för det valresultat som kom i september.

Mest upprörd är fackföreningsrörelsen enligt Thorvaldsson över de skatteändringar som föreslås – med 30 miljarder sänkta skatter för jobb och företag, slopad värnskatt på högre inkomster och färre som betalar statlig skatt.

– Det är vår största kritik, det här blir en politik för de som har det gott ställt, det känns på ren svenska jävligt omodernt.

För några veckor sedan, när de förra förhandlingarna sprack med samma partier, sade du att du hellre skulle gå till nyval än att ändra på arbetsrätten?

– Den stora skillnaden mot då är att nu får ändå parterna en chans att förhandla sig fram till en bra balans i arbetsrätten. Vi får lita till att de menar allvar att de i huvudsak vill att parterna ska göra upp om det. Det står i överenskommelsen att parternas förslag överprövar den utredning som ska jobba parallellt.

Du kan leva med en regering som stödjer sig på Centerpartiet och Liberalerna?

– Ja, det tycker jag man kan göra.

LO oroas också över bland annat sin egen försvagade position, fortsatt lågutbildad arbetskraftsinvandring och ohotade vinster i välfärden men välkomnar satsningar på kommuner och landsting, infrastruktur och billiga bostäder.

Karl-Petter Thorvaldsson ser gärna uppgörelsen i ett internationellt perspektiv.

– Man kan väl också titta på övriga länder i Europa, många har drivit den här ekonomiska politiken i många decennier, det blir enorma skillnader, stora klyftor mellan rik och fattig.

Med samma europeiska synsätt ska dock också Centern och Liberalerna ha beröm för sitt modiga agerande nu, menar Thorvaldsson.

– Om jag ser över Europa, att många mittenpartier har tagit in främlingsfientliga krafter som en del av beslutsunderlag, då ser jag att den "anständiga borgerligheten" tagit stort steg.

– Signalen över världen av den här överenskommelsen är jättestor: Vi tänker inte basera en svensk regering på ett främlingsfientligt parti.

Betygsmässigt säger sig LO-ordföranden Karl-Petter Thorvaldsson i dag ge relationen med Socialdemokraterna 5 eller 6 på en 10-gradig skala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista