Annie Lööf.
Annie Lööf. Foto: Henrik Montgomery

C säger ja till Löfven

6:38 min

Med bred enighet ställde sig Centerpartiets förtroenderåd bakom den uppgörelse som slutits med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna.

Men samtidigt som centern nu bestämt sig för att släppa fram Stefan Löfven, så lovade centerledaren Annie Lööf att bli en liberal nagel i ögat på Socialdemokraterna.

 – Nu börjar en prövande tid då socialdemokraterna ska visa att de klarar att samarbeta med andra partier. De ska visa att de klarar av att hålla vad de lovar. Från vårt håll kommer vi att vara konstruktiva men stentuffa. Vi kommer att vara en liberal nagel i ögat på socialdemokraterna. Den här överenskommelsen ska genomföras, sa hon. 

Efter många turer, med förhandlingar och förankring, var det idag dags för sista steget för Centerns väg mot att släppa fram en socialdemokratisk statsminister, i utbyte mot att många av partiets hjärtefrågor genomförs.

Samtliga partidistrikt ställde sig bakom den uppgörelse med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna som presenterades igår.

Röstsiffrorna blev 56 - 2. De två rösterna emot kom från studentförbundet.
Samtidigt som överenskommelsen nu är i hamn, vad Centern anbelangar, så betonade Annie Lööf partiets roll som oppositionsparti.

Imorgon är det liberalernas tur att låta sitt partiråd ta ställning till denna uppgörelsen. Centerledaren har gott hopp om att det blir ett ja även där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista