Annie Lööf.
Annie Lööf. Foto: Henrik Montgomery

Centerpartiet säger ja till Löfven

2:05 min

Centerns förtroenderåd säger ja till att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister.

– Förtroenderådet och samtliga distrikt i Centersverige står bakom partistyrelsens rekommendation, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf på en presskonferens.

Det innebär att C har sagt ja till regeringsuppgörelsen med S, MP och L.

– Röstsiffrorna slutade 56-2 och de två rösterna är Centerstudenternas.

– Baserat på den liberala reformagenda som jag presenterade i går kan vi släppa fram Socialdemokraterna till statsministerposten. Vi är också beredda att ingå ett budgetsamarbete som ska gälla från år till år.

– Vi kommer att vara en liberal nagel i ögat på Socialdemokraterna. Det här är ett eldprov för Socialdemokraterna, om hur de ser på andra partier och om de kan hålla vad de lovar.

På en fråga om relationen med Moderaterna svarar Lööf att C fick sätta ned foten i ett val mellan en regering beroende av SD och en regering beroende av C och L.

Varför tror du att Vänsterpartiet ska släppa fram den här politiken?

– Det är Vänsterpartiet som får svara på vilken statsminister de helst vill se i Sverige.

Lööf säger att motiven till beslutet är att få till en regering, att hålla ytterkanterna utanför makten samt att driva fram liberal reformpolitik.

– På väldigt många områden kommer det att finnas utrymme att vara en liberal oppositionskraft, och det gör vi tillsammans med andra partier, säger Lööf på en fråga om de områden samarbetet inte omfattar.

Samtidigt sitter fortfarande Liberalernas riksdagsgrupp och partistyrelse för att ta ställning till en rekommendation till partirådet som avgör frågan på söndag. Det var splittrade ledamöter som anlände till mötet på lördagen. Partiledaren Jan Björklund smet in bakvägen förbi alla journalister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista