Miljöpartiet säger ja till uppgörelsen

1:52 min

Miljöpartiet ställer sig bakom uppgörelsen mellan S, MP, C och L. – Vi har sedan valnatten arbetet hårt för att få till en lösning i den politiska mitten, sa Gustav Fridolin på en pressträff.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har i ett 73 punkter långt förslag kommit överens med Centern och Liberalerna om den nya gemensamma politiken. C och L kommer enligt förslaget inte att ingå i regeringen. En stark majoritet av Miljöpartiet står nu bakom överenskommelsen.

– Vi har sedan valnatten arbetet hårt för att få till en lösning i den politiska mitten, som inte är beroende av SD i en utpressningssituation vid varje stort beslut. Den mest rimliga lösningen är bestående av MP, S, L och MP, säger språkrör Gustav Fridolin.

Hela partiet är enade om att Sverigedemokraterna inte får inflytande, säger språkrör Isabella Lövin under pressträffen. Partiet har också ett stort ansvar för den mer miljövänliga utvecklingen, säger Lövin.

– För oss har det varit avgörande att Sverige fortsätter göra framsteg på klimatområdet och att man driver vidare för ökad solidaritet, säger hon.

Av det totala reformutrymme på 4,5 miljard kommer två miljarder satsas på miljö och klimat i vårens ändringsbudget. Andra viktiga områden har varit migrationen.

– Människor som har rätt till att stanna ska ha möjligheten att kunna återförenas med sin familj. I förslaget i överenskommelsen så återinförs familjerätten till familjeåterföreningen. Vi kommer kämpa hårt för att det kommer att bli verklighet, säger Gustav Fridolin. 

En annan punkt är att man ska laga det som rivits upp i LSS och man är också överens om att man inte ska exportera vapen till länder med icke-demokratier som är inblandade i Jemenkonflikten. Miljöskatten är dock den viktigaste frågan som MP fått igenom. 

– Vi ska göra en kraftfull skatteväxling på 15 miljarder. Det är den största och snabbaste skatteväxlingen i svensk historia, säger Isabella Lövin. 

Flygskatten kommer enligt MP att vara kvar och stora tågsatsningar ska göra det attraktivt att åka tåg.För att nå klimatmålen behöver man se över alla politikområden ska medverka, menar MP.

– En stor del av det Sverige släpper ut är de saker som vi använder och som tillverkas i andra länder, säger Isabella Lövin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista