Björklund:"Man ska vara ödmjuk"
Björklund:"Man ska vara ödmjuk". Foto: Claudio Bresciani/TT

Björklund: "Man måste vara ödmjuk"

2:33 min

Idag väntas liberalernas partiråd lämna det slutgiltiga beskedet om partiet ska säga ja till uppgörelsen med s, mp och c och därmed släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Senare i dag väntas ett slutgiltigt besked från partirådet om överenskommelsen mellan Liberalerna, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Hos Liberalerna har man varit splittrad i frågan om uppgörelsen. Flera framträdande liberaler har öppet gått ut och kritiserat den föreslagna överenskommelsen. Samtidigt har flera större distrikt ute i landet tidigare gett olika besked om vilken statsministerkandidat de kommer ställa sig bakom.

Partistyrelsen har redan sagt ja med röstsiffrorna 17-8 och i riksdagsgruppen var marginalen 13-7.

Avgörandet ligger nu hos partirådet som är Liberalernas högsta beslutande organ. 

– Man ska vara ödmjuk inför den uppgift vi står för. Aldrig tidigare har det tagit så lång tid att bilda regering. Det måste till nya samarbeten för att lyckas, säger Jan Björklund under inledningen av partirådet.

Partiet har haft två alternativa överenskommelser att välja mellan, säger Jan Björklund. Det finns olika uppfattningar om vilken man ska välja. Man ska nu lyssna på varandra och ta ett gemensamt beslut.

– När det gäller M och KD regering så har vi redan innan valet förhandlat fram olika reformagendor på olika samhällsområden. Där handlar dokumentet mer om hur regeringen skulle jobba i riksdagen gentemot andra partier för att säkra stöd sin politik och framförallt relationen till SD, säger Jan Björklund.

– När det gäller en S-regering så är dokumentet av en helt annan karaktär. När den regeringen blir tillsatt är den inte beroende av andra partier utan har tillräckligt med mandat, fortsätter Jan Björklund. 

 Jan Björklund säger att det är tre avgörande skäl till att han vill släppa  fram Stefan Löfven. 

– Det första är att vi fått igenom en omfattande liberal reformagenda. Det andra är att man med en mittenlösning för en stabil parlamentarisk lösning som inte riskerar att kasta Sverige i upprepade regeringskriser. Det tredje är att man säkrar och minimerar inflytandet av ytterkantspartierna, säger han.

– Vi lever i en brytningstid med en högernationalistisk våg, med Trump, den nya presidenten i Brasilien, Le Pen i Frankrike, Brexit, demokratierna i Polen och Ungern som går i nationalistisk riktning. SD är en del av denna utveckling, säger Björklund.

Det bästa sättet att bekämpa sådana partier är att ta itu med de samhällsproblem som ligger till grund för deras framväxt, framhåller Björklund. Han framhåller de integrationspolitiska reformer som L fått igenom i överenskommelsen med S och MP. Han lyfter även reformer som partiet inte fick igenom ens i Alliansregeringen: värnskattens avskaffande, flyttskattens avskaffande och liberaliseringen av bostadsmarknaden.

– Det är mer av borgerlig politik i den här överenskommelsen än vad vi åstadkom under Alliansregeringen, säger Björklund.

Han framhåller också att det inte blir något inflytande från Vänsterpartiet. Som exempel tar han att kraven på att stoppa vinsterna inom välfärden slopas.

– Vi ville ha en Alliansregering, men Alliansen blev mindre än de rödgröna. Vi var tydliga med att det då skulle kräva blocköverskridande samarbete.

– Stefan Löfven lever på nåder av Liberalerna och Centern, ska man komma ihåg. Vi är ett borgerligt parti och vi kommer inte att kompromissa bort våra grundläggande värderingar. Vi kommer inte administrera socialdemokratisk politik, säger Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista