Trump kan ha dolt dokumentation från Rysslandsmötet
Trump kan ha dolt dokumentation från Rysslandsmötet. Foto: Carolyn Kaster

Trump kan ha dolt dokumentation från Rysslandmöten

1:30 min

USA:s president Donald Trump har enligt tidningen Washington Post helt lyckats dölja all dokumentation från möten med Rysslands president Vladimir Putin. Artikeln som fått stor uppmärksamhet kommer samtidigt som kriget mellan Trump och landets stora tidningar trappats upp på nytt.

Det finns ingenting dokumenterat, inte ens några hemligstämplade dokument från fem av de tillfällen som Donald Trump träffat Vladimir Putin sen han tillträdde för två år sedan. Enligt Washington Post har Trump aktivt bidragit till detta, bland annat genom att beslagta en översättares anteckningar, utan sina rådgivares vetskap.

Trump kallar anklagelsen för löjeväckande och menar att det är rutin att inte offentliggöra allt som sägs vid den här typen av möten, där man bland annat diskuterat säkerhetspolitiska frågor, exempelvis om Israel.

Men flera analytiker hävdar att det är mycket ovanligt att en president inte ser till att det finns ordentligt med dokumentation av den här sortens möten bland annat för att kunna informera andra myndigheter om vad som sagts.

Washington Posts rapportering kommer dagen efter att en annan tidning - New York Times - avslöjat att polismyndigheten FBI 2017 inledde en utredning om huruvida president Trump medvetet eller omedvetet arbetat för Ryssland.

FBI-utredningen ska sedan ha inkorporerats i den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning som har ett bredare fokus men där presidentens förehavanden också ingår i utredningen - och som Trump gång på gång har kallat för en häxjakt.

Trump har under helgen kommenterat avslöjandet i en serie twittermeddelanden där han går till hård attack mot tidigare FBI-chefen James Comey, Muellerutredningen och tidningarna som rapporterat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista