En man och en kvinna med vind i håret.
Theresa Mays partikamrat Robert Halfon tänker inte rösta på hennes utträdesavtal med EU. Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio och Daniel Leal-Olivas/TT.

"May måste ha en plan B"

2:02 min

I Storbritannien ser det mörkt ut för regeringen inför omröstningen om utträdesavtalet med EU i morgon, tisdag. Robert Halfon från det konservativa regeringspartiet säger till Ekot att premiärminister Theresa May måste ha en plan B.

– Hon måste ha en plan B i bakfickan. Premiärministern måste veta att det är osannolikt att hennes avtal godkänns i underhuset, säger Halfon.

Robert Halfon är en av många partikamrater till Theresa May som inte tänker rösta på hennes utträdesavtal med EU. Få tror att hon kommer vinna på tisdag, fokus ligger i stället på hur stor förlusten blir. Det spekuleras om att det skulle kunna bli det största nederlaget någonsin för en brittisk regering.

Robert Halfon tror att May kommer tala redan nästa dag i underhuset om hon förlorar.

– Hon kommer troligen tillbaks till parlamentet dagen därpå eftersom stabiliteten i landet och på de finansiella marknaderna är beroende av det, säger han.

Det är inte bara stabiliteten i landet och på de finansiella marknaderna som är beroende av att Theresa May kommer med klara besked utan också underhuset som allt mer börjat visa musklerna mot regeringen.

Det verkar oundvikligt för May att inte gå med på att hålla rådgivande omröstningar om alternativen till hennes utträdesavtal för att testa vad som skulle kunna godkännas i parlamentet.

Ett förslag som fått ökat stöd de senaste veckorna är det som kallas för Norge plus, en mycket mjuk Brexit där Storbritannien bland annat stannar kvar i en tullunion med EU.

Men det är inte säkert att Theresa May hinner ta det första initiativet. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn sade på söndagen i BBC att han snart kommer begära en misstroendeomröstning mot regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista