Ramberg: Det är Jonas Sjöstedts svåraste dag

3:42 min

På måndagen ska Vänsterpartiet avslöja vad man bestämt – om man ska släppa fram en S-ledd regering, där C och L krävt att partiet inte ska ha något inflytande.

– Det är Jonas Sjöstedts svåraste dag som politiker, säger Tomas Ramberg, Ekots politiska kommentator.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Enligt Tomas Ramberg låter det som att partiledaren Jonas Sjöstedt vill släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

– Det är inte samma  som att partiets styrelse, som jag tror är mer radikala än riksdagsgruppen, vill det. Det är ett väldigt tryck i partiet just nu.

Vänsterpartiet vill inte kunna pekas ut för medansvariga för politiken de läst i överenskommelsen, menar Tomas Ramberg.

– För att ytterligare lägga lök på laxen finns klausulen om att Vänsterpartiet inte ska ha något inflytande på den politiska inriktningen.

Sammantaget blir det för mycket att tugga för Vänsterpartiet.

– Ska man ändå släppa fram Löfven, måste man göra det under ett väldigt garanterande om att man är emot allt den här regeringen gör. Man ska organisera motståndet, man ska vara det stora oppositionspartiet, och så vidare.

Liberalernas Jan Björklund sa i TV4 att ett nej från V kan innebära att statsministeromröstningen skjuts upp – även fast talmannen Andreas Norlén sagt att lagt schema ligger.

– Det skulle möjligen uppmuntra Vänsterpartiet att säga nej, för då finns det något litet inflytande som de kan hävda att de fått till slut.

Om Vänsterpartiet röstar nej riskerar partiet att Centerpartiet och Liberalerna i stället tackar ja till Moderaternas och Kristdemokraternas regeringsförslag.

– Då har Vänsterpartiet ett jobbigt läge, om de kan utmålas som att de bäddat för Ulf Kristersson, med sverigedemokratiskt stöd.

Ett tredje nej-scenario är att Sverige går till extraval, ett vågspel för Vänsterpartiet.

– Rimligen är det Jonas Sjöstedts svåraste dag som politiker hittills, säger Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiska kommentator.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista