Björklund: Klart att V ogillar uppgörelsen

1:58 min

Vänsterpartiet är splittrat och många är kritiska till överenskommelsen med S, C, L och MP. Men trots att den punkten kan komma att stjälpa möjligheten att få en ny regering var den helt nödvändig, säger liberalernas partiledare Jan Björklund.

– Det är ju hela grunden för det här samarbetet. Vi har i fyra år haft en socialdemokratisk regering i Sverige, och den ska nu få förnyat förtroende eventuellt att sitta kvar. Men att vi stödjer det beror ju på att politiken vrids om i borgerlig riktning, säger Jan Björklund. 

– Under de här fyra åren har Vänsterpartiet dikterat regeringspolitik, det måste upphöra. Politiken ska bli liberal, det är hela idén med samarbetet.

Men om detta leder till att hela dealen stjälps?

– Vi är beredda att låta en socialdemokratisk regering sitta kvar under förutsättning att de samarbetar med oss istället för med Vänsterpartiet, det är klart att Vänsterpartiet inte gillar det. De vill ju fortsätta att ha makt och inflytande såklart. Men det är innebörden i vår uppgörelse, säger Jan Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista