En hal väg och en person som skyddar sig för snöfall i jackan.
Arkivbild. Foto: TT.

Snö och ishalka – flera varningar i landet

0:28 min

Glashalt på vägar i södra Sverige gör att polisen uppmanar bilister att undvika delar av E6 — flera trafikolyckor har inträffat i syd under morgontrafiken. SMHI har även utfärdat en klass 2-varning för stora snömängder i Norrbotten.

– Det är halt och problematiskt, det är väl min sammanfattning, säger Kim Hild, vid polisens ledningscentral i region Syd, till TT.

– Man rapporterar om jättehalt väglag. Vi ska verkligen inte döma alla bilförare, men man verkar inte ha anpassat körning efter väder på alla håll.

Bilister som har möjlighet att undvika E6 mellan Landskrona och Helsingborg uppmanas att göra det.

– Där får man räkna med trafikhinder under främst förmiddagen med tanke på halkan. Om man har möjlighet att ta en annan väg så är det större chans att komma fram till sitt mål, säger Kim Hild.

Tre bilar och en lastbil var inblandade i en trafikolycka på E6 i höjd med trafikplats Kropp under morgonrusningen.

– Trafiken ska vara öppen igen, men den flyter inte på som vanligt. Räddningstjänsten ska ha klippt upp en bil och hjälpt en kvinna ut. Hon var vaken och talbar och fördes till sjukhus, säger Kim Hild.

– Det är definitivt fler trafikolyckor i området än en vanlig morgon.

Ett rejält nederbördsområde drog in över landet på söndagskvällen och de största snömängderna väntas i norra Västerbotten och i de södra delarna av Norrbotten.

– Där kan det komma upp till 50 centimeter snö. Men även i de andra delarna av norra Sverige kan det komma ett par decimeter, sade Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, under söndagen.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för snöfallet i norr – den näst allvarligaste varningen.

– Det är för att snöfallet blir så ymnigt där, säger Sandra Andersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista