Lyftkranar.
Göteborgs hamn. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hamnfack strejkvarslar: Vi måste ta till konfliktvapnet

2:00 min

Det kan bli stopp för arbetet i flera svenska hamnar från och med onsdagen 23 januari. Svenska Hamnarbetarförbundet varslar om konflikt för sitt krav att få teckna ett kollektivavtal med arbetsgivarna.

– Sedan i våras är Hamnarbetarförbundets alla avdelningar och 1 300 medlemmar utestängda från alla förhandlingar, all information. Även skyddsarbetet i hamnarna runtom i Sverige. Vi har försökt lösa det förhandlingsvägen sedan dess, utan resultat. Så vi måste ta till konfliktvapnet för att försöka lösa situationen, säger Erik Helgeson som är ledamot i Hamnarbetarförbundets styrelse.

Vad blir effekterna i hamnarna?

– Det första varslet vi lagt den här morgonen och i går kväll är relativt lugnt, det handlar om varningsstrejker, punktstrejker i hamnarna i Umeå, Karlshamn, Helsingborg och Halmstad. Men det kommer följas av nya varsel, dag för dag under de närmaste veckorna.

I princip gäller det här varslet samma fråga som Hamnarbetareförbundet tidigare strejkat för i Göteborgs hamn. Hamnarbetsgivarna, Sveriges Hamnar, anser att alla hamnarbetare i Sverige ska ha samma villkor.

Enligt arbetsgivarna sker det bäst genom att Hamnarbetarförbundet får ett hängavtal med Transportarbetarförbundet som arbetsgivarna har kollektivavtal med. Det godtar inte Hamnarbetarförbundet, som vill sätta press med varslet:

– Vår ambition är att få till stånd riktiga konstruktiva förhandlingar där vi diskuterar en riktig lösning, istället för att arbetsgivarna hela tiden hänvisar till att vi i praktiken ska lösa upp vårt eget fackförbund och bli ett bihang till Transportarbetareförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista