Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i riksdagens presscenter efter sitt möte med riksdagens talman.
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i riksdagens presscenter efter sitt möte med riksdagens talman. Foto: Anders Wiklund/TT

Stefan Löfven gläntar på dörren till V

0:27 min

Stefan Löfven säger att uppgörelsen mellan S, MP, C och L är "förhandlad i botten" och kan inte ändras. Samtidigt gläntar han på dörren till Vänsterpartiet. 

– I frågor som inte täcks av budgeten eller den politiska överenskommelsen och där S och V har gemensamma uppfattningar kan vi också samarbeta framöver, säger han.

När Stefan Löfven mötte pressen efter sitt möte med talmannen var det första gången S-ledaren kommenterade uppgörelsen med C, L och MP. 

– Nu ligger en överenskommelse på bordet. Vi socialdemokrater har fått göra eftergifter, det sitter långt inne", sa Löfven och konstaterade

– Det är rimliga eftergifter.
Han passade även på att tacka de andra parterna i överenskommelsen – MP, C och L.

– Ingen har vunnit allt, men alla har vunnit någonting, sa han. 

När det gäller Vänsterpartiets eventuella stöd sa Löfven:

– Jag vill klargöra att vi socialdemokrater har aldrig och kommer aldrig att jämställa Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna. Det har jag varit tydlig med gentemot Centerpartiet och Liberalerna. Jag är också stolt över att under den förra mandatperioden ha haft ett samarbete med V

Han påpekade även att S kan samarbeta med Vänsterpartiet i framtiden.

– I frågor som inte täcks av budgeten eller den politiska överenskommelsen och där S och V har gemensamma uppfattningar kan vi också samarbeta framöver, sa han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista