Jan Björklund, partiledare för Liberalerna.
Jan Björklund, partiledare för Liberalerna. Foto: Anders Wiklund/TT

Björklund: Överenskommelsen ligger fast

0:57 min

Vänsterpartiet är inte beredda att släppa fram Stefan Löfven som statsminister ännu, det meddelade Jonas Sjöstedt under måndagen.

Men enligt Liberalernas partiledare Jan Björklund finns det ingen öppning för V i överenskommelsen mellan S, MP, C och L.

– Överenskommelsen ligger fast, säger Jan Björklund.

Att stryka den mening som retat upp V är inte aktuellt, konstaterar han.

Det som står i texten är klart, anser Jan Björklund. I frågor som inte omfattas av överenskommelsen kan de fyra partierna prata med andra partier.

– Men det finns ingen poäng för S att förhandla med V, eftersom de inte får någon majoritet, säger Björklund.

Enligt Centerledaren Annie Lööf ligger ansvaret för Vänsterpartiets nej hos Jonas Sjöstedt.

– Jonas Sjöstedt gick till val på att hålla SD utanför inflytande, men han låter nu andra göra grovjobbet. Om han fäller en sådan här lösning, så ligger det på Jonas Sjöstedts samvete, säger hon.

Hon är förvånad över att Vänsterpartiet reagerar över formuleringen i överenskommelsen mellan S, MP, C och L som säger att V inte ska ha något inflytande.

– Det är de reella matematiska förutsättningarna i riksdagen. Om vi ska släppa fram Stefan Löfven och inleda ett budgetsamarbete, så blir vi den största konstellationen och Vänsterpartiet behövs inte, säger hon.

Samtidigt understryker hon att det inte går att jämföra V och SD

– Jag har sagt ytterkantspartier, det finns inget parti som ligger mer till höger än SD och inget mer till vänster än Vänsterpartiet. Det går inte att jämföra dem i övrigt, de har helt olika ideologier, värderingar och sakfrågor, säger Lööf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista