Norlén
Foto: Anders Wiklund/TT

Talmannen skjuter upp omröstningen

2:54 min

Riksdagens talman Andreas Norlén flyttar fram statsministeromröstningen till fredag. På onsdag träffas partiledarna för ny runda – och ett förslag läggs fram till riksdagen samma eftermiddag.

– Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt har idag bett om mer tid, och att den planerade tredje statsministeromröstningen på onsdag skjuts framåt, säger talmannen Andreas Norlén vid en pressträff.

Det gillar inte talmannen, men han har ändå gått med på en "viss justering" av statsministeromröstningen.

Nya samtal med talmannen kommer ske på onsdag, och på fredag kommer den tredje statsministeromröstningen ske.

– Om nu flera partiledare ber om viss ytterligare tid och det innebär att regeringsbildningen därmed går att lösa kan jag inte neka viss förlängning, säger Andreas Norlén.

Tidsplanen förskjuts därmed och det blir en ny talmansrunda på onsdag, för att kunna nominera en statsministerkandidat på onsdag och det blir omröstning på fredag.

– Alternativet var att stå fast vid den tidsplan som jag lade fast före jul, det vill säga nominering av kandidat på måndagen och omröstning på onsdag, enligt Andreas Norlén.

Uttalandet görs sedan Vänsterpartiet krävt förhandlingar med Stefan Löfven, för att klargöra stöd för tidigare reformuppgörelser och förutsättningar för framtida samarbete, och Miljöpartiet därefter föreslagit att den planerade statsministeromröstningen på onsdag skjuts fram ett par dagar.

Han säger att han är mycket kritisk till att det nu visar sig att det saknas stöd fullt ut till en lösning på regeringsfrågan.

– Min utgångspunkt är att jag redan har gett väldigt mycket tid till den här processen, säger Norlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista