Gdansks borgmästare Pawel Adamowic får hjälp efter attacken.
Foto: TT.
Attackerades under välgörenhetsgala

Gdansk borgmästare dog efter knivattack

1:15 min

Borgmästaren i Gdansk i Polen uppges ha avlidit efter en knivattack i söndags.

Det var under en välgörenhetsgala som en man plötsligt sprang upp på scenen och inför en stor publik angrep borgmästaren i Gdansk, Pawel Adamowicz, med en kniv flera gånger.

Nu uppger den polska sjukvårdsministern att Adamowicz har dött. Adamowicz blev 53 år gammal och han hade varit borgmästare i Gdansk sedan slutet av 1990-talet. Den liberale borgmästaren var känd för att ha varit en förespråkare av minoriteters rättigheter och han motsatte sig det styrande Lag och rättvisa-partiet.  

Vad exakt motivet bakom attacken är återstår att se, enligt polisuppgifter på måndag agerade den misstänkte gärningsmannen ensam.

Den misstänkta 27-åringen sade efter knivattacken att dådet var en hämnd mot borgmästarens parti. 27-åringen uppges ha suttit i fängelse i 5,5 år för bankrån. Han ska nyligen ha frigetts från fängelset och uppges ha en historia av psykisk ohälsa.

Enligt Polens justitieminister kommer åklagare att titta noga på den misstänktes rättegång för fem år sedan, för att få klarhet i motiven bakom dådet.

Åklagare ska också se närmare på säkerhetsarrangemangen under söndagens program under den årliga, populära välgörenhetsgalan.

Politiker från hela den politiska kartan i Polen har fördömt dådet. Enligt nyhetsbyrån AFP planeras flera demonstrationer mot våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista