En man som pekar och en annan som tittar in i kameran.
Ekots Fredrik Furtenbach om nya talmannens utmaning. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT och Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Furtenbach: Talmannen borde inte vara överraskad

2:58 min

Tidigare i dag höll talmannen Andreas Norlén samtalsrunda med samtliga partier. Vänsterpartiets besked om att man inte accepterar att uteslutas från inflytande i en kommande S-ledd regering fick talmannen att skjuta fram statsministeromröstningen med två dagar.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Så här säger Sveriges Radios politiska kommentator, Fredrik Furtenbach om beskedet från talmannen.

– På sätt och vis skulle man kunna tycka att det är långt, om Jonas Sjöstedt har dragit alla sina krav. För de tyckte jag inte var särskilt omfattande. Han vill t.ex. inte ha några ändringar i den uppgörelse som finns mellan Miljöparitet, Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna, och då kan man nästan undra om all den här tiden behövs. Men det är klart, då kanske allting är färdigt när förslaget läggs fram på onsdag, om Stefan Löfven som statsminister, säger Fredrik Furtenbach.

Talmannen lät ju missnöjd, och lite överraskad. Borde han vara överraskad?

– Det borde han nog inte, tänker jag. Jag tänker på alla gånger som det har varit budgetförhandlingar mellan Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Det slutade ofta såhär att Vänsterpartisterna var missnöjda med någonting, krävde ytterligare förhandling. Ibland fick de något litet, ibland fick de i stort sett inget. Och sen så brukade det ändå bli klart.

Och nu ska det bli ny runda, vad förväntar sig Norlén egentligen?

– Kanske att det är färdigt då, att Vänsterpartisterna då är redo att säga att de ska trycka på gula knappen. Det vill säga: släppa fram Löfven som statsminister.

Vad talar för att det blir så, finns det nåt som talar för motsatsen?

– Om Sjöstedt var uppriktig och uttömmande med sina krav så borde det absolut inte vara omöjligt, kan jag tycka. Det han sa var att han tyckte att Stefan Löfven skulle klargöra att man kan förhandla och samarbeta med Vänsterpartiet. det har han redan gjort, det gjorde han på sin pressträff. Dessutom sa Sjöstedt att han vill att Stefan Löfven står upp för de jämställdhetsreformer som Vänsterpartiet redan drivit igenom i budgetförhandlingar. Det handlar då om glasögon för barn, gratis medicin för äldre och så vidare.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista