talman Andreas Norlén
Foto: Anders Wiklund/TT

Talmannen ger partierna mer tid

2:54 min

Efter Jonas Sjöstedts besked om att Vänsterpartiet inte är beredda att släppa fram Stefan Löfven som statsminister ger talman Andreas Norlén partierna två dagar till.

– Eftersom det i ett mycket sent skede har uppkommit problem då menar jag att det är rimligt trots allt att ge en viss ytterligare tid, säger han.

Hur ser du på att det här regeringsunderlaget inte är klart?

– Jag är mycket kritisk till att man trots den långa tid, som jag gav över jul och nyår och därefter, inte har säkrat allt det stöd som krävs för att en regeringslösning ska tolereras av kammaren, säger talman Andreas Norlén.

Det var i förmiddags, efter dagens talmansrunda med partiledarna som Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt offentliggjorde att hans parti inte tänker släppa fram Stefan Löfven så som läget är nu.

– Den här Löfven-regeringen som nu finns som en möjlighet bara, förutsätter Vänsterpartiets mandat och förutsätter man våra mandat, så är det orimligt att vi ställs helt utan inflytande. Det är inte acceptabelt.

Det Jonas Sjöstedt reagerar på är en formulering i den överenskommelse som slutits mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet, och som säger att "Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över politikens inriktning under den kommande mandatperioden".

Jonas Sjöstedt som betonade att han inte kräver att få vara del av de fyra partiernas budgetsamarbete, kräver att Stefan Löfven klargör att Vänsterpartiet trots formuleringen ändå får ett visst inflytande.

– Jag litar på Stefan Löfvens ord. Min erfarenhet efter att ha förhandlat med honom i fyra år är att kommer man överens om någonting, då kan man lita på det. Men då ska det också tydligt sägas att det som står där egentligen inte gäller, säger Jonas Sjöstedt.

Han kräver också att Stefan Löfven ser till att de överenskommelser som slutits med Vänsterpartiet och de konkreta reformer som genomfördes under förra mandatperioden inte skall tas bort.

Stefan Löfven vill inte kommentera Vänsterpartiets krav, men fick reda på deras hållning redan igår. På den pressträff Stefan Löfven höll i förmiddags klargjorde han att dörren till Vänsterpartiet inte är stängd, och Löfven framhöll de överenskommelser som hans parti haft med Vänsterpartiet under förra mandatperioden.

– Det innebär också att i de frågor som inte täcks av budgetsamarbetet eller den politiska överenskommelsen, och där Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har gemensamma uppfattningar, så kan vi samarbeta också framöver.

Moderatledaren Ulf Kristersson kommenterar skriftligt att fyrparti-överenskommelsen är på ett sluttande plan och att Vänsterpartiet nu ges det inflytande som de uttryckligen inte skulle få.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista